Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala plaća i velika očekivanja

Na ovom poslu najteže je izbjeći seksualno uznemiravanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je o poslu koji često ide u paketu s mininalnom plaćom i velikim šansama da će vas netko uznemiravati.

Ugostiteljski objekti nerijetko su mjesta neprimjerenog ponašanja, minimalne plaće i veće šanse za uznemiravanje na poslu.

Pročitajte i ovo Amit Soussana 55 dana torture "Držali su me okovanu u dječjoj sobi. Natjerao me da maknem ručnik i prislonio mi pištolj na čelo" Rambo Amadeus afera u srbiji Poznati pjevač o seksualnom uznemiravanju: "Neplanirano sam je pljesnuo po stražnjici"

Djevojke i žene koje su se natjecale za posao u jednom restoranu u američkoj saveznoj državi Ohio morale su zadovoljiti 'vrlo visoke standarde'. Prema tužbi podnesenoj u rujnu od strane Komisije za jednake mogućnost zapošljavanja, potencijalne hostese i konobarice morale su biti mlade, po mogućnosti tinejdžerice, atraktivne i podatne da ih voditelj objekta može voditi sa sobom u stan, piše The Daily Beast.

One koje su dobile posao navodno su bile pod pritiskom da pružaju seksualne usluge u zamjenu za bolje uvjete rada. One koje su se usudile požaliti navodno su kažnjene lošijim smjenama, degradirane su ili čak otpuštene.

Trećina roditelja u Hrvatskoj ne zna da prema zakonu ovo NE SMIJE raditi

Komisija se nedavno nagodila s jednim restoranom u Pennsylvaniji. Tužbu su podnijeli u ime zaposlenica koje su tvrdile da ih je suvlasnik restorana često dirao na neželjen, seksualni način, komentirao njihova tijela i pitao ih pitanja poput 'Jesi li se po****** danas?'.

Odvjetnik komisije upozorio je da posjedovanje restorana nije licenca za seksualno uznemiravanje zaposlenika. Zašto je onda rad u nekom od restorana gotovo garancija da će konobarica, hostesa ili konobar biti seksualno uznemiravani?

Ovo pitanje bilo je u fokusu novog izvješća o seksualnom uznemiravanju i ugostiteljstvu. Za potrebe izvješća ispitano je 688 sadašnjih i bivših zaposlenika. 59 posto žena i 50 posto muškaraca prijavilo je seksualno uznemiravanje od strane gostiju restorana barem na mjesečnoj bazi.

VIDEO Skrivenom kamerom snimila neugodnosti koje žene doživljavaju svaki dan

74 posto žena požalilo se na zlostavljanje na barem mjesečnoj razini od strane suradnika. Dvije trećine prijavilo je zlostavljanje od strane menadžmenta. 58 posto muškaraca izjavilo je da su ih seksualno zlostavljali i suradnici i menadžment.

Najčešće zlostavljanje je verbalno

Najčešći oblik prijavljenog zlostavljanja bio je verbalni - obično šale na račun seksa.

Iako je više od polovice žena reklo da je neprimjereno seksualno ponašanje bilo 'normalno', gotovo polovica ga je nazvala neželjenim ili zastrašujućim, a 60 posto ispitanica zbog njega se osjećalo neugodno.

Međutim, razlika u broju priznanja i stvarnih prijava je velika. Vjerojatno jer se žrtve seksualnog uznemiravanja u bilo kojoj industriji nerado žale na ponašanje - razlozi šutnje su moguće poniženje, društveni pritisak, strah da im se neće vjerovati i strah od odmazde.

VIDEO Ovako izgleda kad muškarci i žene zamjene uloge

Također, problem su i radnici koji se ne protive akcijama koje se kvalificiraju kao seksualno uznemiravanje. Naime, gotovo 30 posto ispitanih radnika neprimjereno ponašanje opisalo je zabavnim.

Uz ove faktore, autori studije smatraju da je za postojeće stanje seksualnog uznemiravanja kriv i način na koji radnici dolaze do plaće. Često imaju minimalna primanja, a mnogi od njih žive u siromaštvu i potreban im je stalni posao, čak i ako je plaća mala i neredovita.

Uznemiravanje se čini gorim kada se doda činjenica da je u ugostiteljstvu zaposlen velik broj mladih ljudi, tinejdžera, koji su odmah po dolasku u radni svijet izloženi neprimjerenom ponašanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene