Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Na Hvaru otkriveni tragovi tsunamija zbog kojeg su izumrli dinosauri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izumiranja dinosaura nastupila je čovjekova era.

Znanstvenici su na području grada Hvara pronašli tragove kataklizmičkog tsunamija kojeg je prije 66 milijuna godina izazvao udar asteroida a koji je odgovoran za izumiranje dinosaura. Nakon toga uslijedila je vladavina sisavaca i razvoj čovjeka.

Ovo vrijedno otkriće objavljeno je u prestižnom međunarodnom geoznanstvenom časopisu Geological Society of America Bulletin.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Šteta nakon potresa u Japanu - 1 Golema šteta VIDEO Nakon potresa, tsunami pogodio Japan: Pogledajte zastrašujuće snimke

Potres od 7,2 stupnja u Tihom oceanu, moguć tsunami

U gradu Hvaru, biseru hrvatskog turizma, otkriven je nalaz zasad jedinstvenog karbonatnog sedimenta u kojem su pronađeni dokazi koji upućuju na to da je istaložen iz katastrofalnog tsunamija, najvjerojatnije izazvanog udarom asteroida na području današnjeg Yucatana (Meksiko), koji je ostavio specifične zapise u plitkovodnim karbonatnim naslagama čak i na ovom, oko 10.000 km udaljenom području od udarnog kratera, na tadašnjoj jadranskoj karbonatnoj platformi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene