441938
441938
441938
441938
441938

Marihuanom se može predozirati nakon 750 kg popušenih u 15 minuta

  • , 30.06.2016., 19:46
  • Autor:
  • komentara

Može li konzumiranje marihuane dovesti do kobnog ishoda, odnosno, može li se netko predozirati marihuanom?

 
 
 
 
Marihuana (Guliver/Thinkstock)
Marihuana (Guliver/Thinkstock)

Prije desetak dana u Hrvatsku su stigle prve doze pripravaka od medicinskog kanabisa koje bi trebale pomoći bolesnicima s teškim oboljenjima poput multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a, kao i djeci koja boluju od rijetkog epileptičnog sindroma.

Upravo na medicinskim koristima marihuane i srodnih pripravaka leži temeljna premisa zagovaratelja legalizacije marihuane u Hrvatskoj. Objašnjavajući svoje stajalište često povlače paralelu s cigaretama ili alkoholom koji su legalni, a konzumentima nanosi više štete po zdravlje.

Mnoge su studije rađene i zaista je jako puno rezultata koji se često ne podudaraju kad je riječ o konzumaciji marihuane, kratkoročnoj ili dugoročnoj. Naime, postoje kontraindikacije u slučaju prevelike konzumacije marihuane i one se manifestiraju o obliku privremenog osjećaja paranoje, zadihanosti, mučnine, ubrzanog rada srca ili dezorijentacije, no ti simptomi nestaju vrlo brzo.

A može li konzumiranje marihuane dovesti do kobnog ishoda, odnosno, može li se netko predozirati marihuanom?

Znanstveni medicinski podaci pokazuju kako je vrlo malo slučajeva u kojima je netko preminuo zbog konzumacije marihuane, a i u tim slučajevima koban ishod bio je uzrokovan ili nekom bolešću ili kombinacijom marihuane s nekom drugom drogom.

Istraživanja su pokazala kako je, da bi se osoba predozirala marihuanom, potrebno u sebe unijeti 40.000 puta više THC-a od one količine koja je osobi potrebna da je omami, odnosno 40.000 puta više od, recimo, THC-a koji se nalazi u jednom jointu.

U brojkama to bi značilo da bi osoba trebala popušiti 750 kilograma marihuane u 15 minuta da bi došlo do kobnog ishoda.

U usporedbi s time do smrtnog ishoda od konzumiranja alkohola dolazi ako u sebe unesete 5-10 puta više od onoga što vas opije. Primjerice, ako se osjećate pijano nakon tri piva, konzumacija 15-30 piva vrlo vjerojatno će imati smrtne posljedice.

No studije su pokazale i kako marihuana može imati kratkoročne i dugoročne posljedice po zdravlje. Među kratkoročnima su napadaji panike, gubitak pamćenja, usporena koordinacija, a među dugoročnima smanjena plodnost i veći rizik od psihičkih oboljenja.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se