456713
456713
456713
456713
456713

Mogu li ljudima začepiti usta? Vladu optužili da želi zabraniti korištenje memea

  • , 11.11.2016., 22:15
  • Autor:
  • komentara

Bitka za čast i ugled pojedinaca ili sumrak demokracije, pitanje je sad. Vladajući i građani prijedlog različito tumače.

 
 
 
 
Neki je od korisnika premijera i njegove kolege optužio da se služe fašističkim metodama (FOTO: Twitter)
Neki je od korisnika premijera i njegove kolege optužio da se služe fašističkim metodama (FOTO: Twitter)

Vladajuća španjolska partija na čijem je čelu premijer Mariano Rajoy, Narodna stranka, predložila je reformu prema kojoj će po svemu sudeći građanima ubuduće biti zabranjeno korištenje takozvanih memea.

Predlagatelji su naveli da reformom žele zaštititi ljude od povrede časti i ugleda, međutim mnogi su prijedlog doživjeli kao izravan napad na slobodu govora, odnosno iskazivanja mišljenja.

Podsjetimo, memei su od pojave interneta postali jedan od najpopularnijih oblika izražavanja, a za one koji još ne znaju što su točno, objasnimo da je riječ o fotografijama ili videima koji su u većini slučajeva potpisani uz neku duhovitu dosjetku (neki će ih opisati i kao modernim grafitima).

Nekad se pomoću njih korisnici interneta nevino šale, nekad nekoga ili kakvu društvenu pojavu kritiziraju, ali doista ima i slučajeva kada se pomoću njih pojedinci grubo obračunavaju s neistomišljenicima.

"Nije nam želja ukinuti svaki oblik memea, ali želimo stati na kraj onima koji su uvredljivi, u kojima se osobe optužuju za zločin ili u kojima se nekom prijeti smrću", odgovorili su na optužbe članovi Narodne stranke.

Na njihovu žalost malo tko im je pritom povjerovao na riječ, a tome svjedoče i brojni memei koje španjolski korisnici interneta upravo objavljuju uz oznaku "nema memea, nema demokracije".

Pogledajte kako izgledaju i što građani njima poručuju. 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se