Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac u glavu

Misteriji mozga: Mladić se probudio iz kome i zaboravio materinji jezik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reuben Nsemoh se prvih par dana uopće nije znao izražavati na materinjem jeziku.

Reuben Nsemoh, 16-godišnji mladić iz okruga Gwinnett u Georgiji, donedavno je na španjolskome jeziku znao reći "gracias" i eventualno ""no hablo español" , međutim koma se na totalno se lud način poigrala s njegovim mozgom nakon pretrpljenog udarca u glavu na nogometu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kroatizmi Engleski jezik uzeo je 39 hrvatskih izraza: Pogledajte o kojim se riječima radi Slika nije dostupna Par sati prije isključivanja aparata Probudio se iz kome kada su poželjeli donirati njegove organe

Naime, jednom nakon što došao k svijesti, obitelji i liječnicima se počeo obraćati na tečnome španjolskom, baš kao da je rođen u srcu Madrida, a ne Sjedinjenih Američkih Država.

Po buđenju engleski nije znao ni beknuti, što se s danima oporavka ipak promijenilo. Sjećanje na materinji jeziku mu se vratilo, što ne znači da je poznavanje španjolskog iz njega isčeznulo. Dapače, Nsemoh drugi jezik i dalje govori odlično.

Dio tog znanja je predstavio i ispred novinara, kojima je objasnio da je španjolski imao priliku slušati u krugu prijatelja. Nešto malo su ga i podučavali, no tko bi rekao da će njegov mozak sve te riječi upamtiti i potom ih znati koristiti.

Podsjetimo, gotovo identičan je slučaj prije šest godina zabilježen i u Hrvatskoj, kada je jedna djevojčica iz Knina, kojoj je tada bilo 13 godina, po buđenju iz kome progovorila njemački, jezik koji je učila u školi. 

Hrvatski je jasno razumjela ali se na njemu nije znala izražavati, što se, eto baš kao i u slučaju Nsemoha, s vremenom ipak vratilo u normalu.

Govoreći o normalnom životu, Ruebenova se obitelj nada da će i to doći na red u jednom sasvim drugom kontekstu jer je njegova ozljeda kućanstvo gadno pogodila i financijski.

Iz bolnice je stigao račun veći od 200 tisuća dolara (milijun i 350 tisuća kuna), pa sada neznani i znani obitelji pokušavaju pomoći preko stranice GoFundMe.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene