454608
454608
454608
454608
454608

Misteriji mozga: Mladić se probudio iz kome i zaboravio materinji jezik

  • , 24.10.2016., 22:02
  • Autor:
  • komentara

Reuben Nsemoh se prvih par dana uopće nije znao izražavati na materinjem jeziku.

 
 
 
 
Reuben Nsemoh (FOTO: YouTube/Screenshot)
Reuben Nsemoh (FOTO: YouTube/Screenshot)

Reuben Nsemoh, 16-godišnji mladić iz okruga Gwinnett u Georgiji, donedavno je na španjolskome jeziku znao reći "gracias" i eventualno ""no hablo español" , međutim koma se na totalno se lud način poigrala s njegovim mozgom nakon pretrpljenog udarca u glavu na nogometu.

Naime, jednom nakon što došao k svijesti, obitelji i liječnicima se počeo obraćati na tečnome španjolskom, baš kao da je rođen u srcu Madrida, a ne Sjedinjenih Američkih Država.

Po buđenju engleski nije znao ni beknuti, što se s danima oporavka ipak promijenilo. Sjećanje na materinji jeziku mu se vratilo, što ne znači da je poznavanje španjolskog iz njega isčeznulo. Dapače, Nsemoh drugi jezik i dalje govori odlično.

Dio tog znanja je predstavio i ispred novinara, kojima je objasnio da je španjolski imao priliku slušati u krugu prijatelja. Nešto malo su ga i podučavali, no tko bi rekao da će njegov mozak sve te riječi upamtiti i potom ih znati koristiti.

Podsjetimo, gotovo identičan je slučaj prije šest godina zabilježen i u Hrvatskoj, kada je jedna djevojčica iz Knina, kojoj je tada bilo 13 godina, po buđenju iz kome progovorila njemački, jezik koji je učila u školi. 

Hrvatski je jasno razumjela ali se na njemu nije znala izražavati, što se, eto baš kao i u slučaju Nsemoha, s vremenom ipak vratilo u normalu.

Govoreći o normalnom životu, Ruebenova se obitelj nada da će i to doći na red u jednom sasvim drugom kontekstu jer je njegova ozljeda kućanstvo gadno pogodila i financijski.

Iz bolnice je stigao račun veći od 200 tisuća dolara (milijun i 350 tisuća kuna), pa sada neznani i znani obitelji pokušavaju pomoći preko stranice GoFundMe.  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se