Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natrijev tiopental

VIDEO Saznajte funkcionira li 'serum istine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na malim ekranima, natrijev tiopental nam se često prikazuje kao magični serum koji ljudi natjera da govore apsolutnu istinu. No, koliko je priča o serumu istine - istinita?

Tko još danas može reći da ne laže? Današnje društvo od nas doslovce zahtijeva da prije ili kasnije izrečemo neku laž. Manju ili veću, nije bitno, jer laž je laž. A priznate li da i vi sami ponekad lažete, zapitajte se samo koliko onda lažu drugi i lažu li upravo vas. Znate li ih 'pročitati' ili bi vam dobro došao serum istine?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU'' Probijanje ruske digitalne zavjese: "Zovem da vam prenesem vrlo važnu poruku. Znate li što se zapravo događa u Ukrajini?" Slika nije dostupna NOVA STUDIJA Jedna vrsta maski pruža visoku zaštitu: "Mogućnost zaraze u stvarnom životu 10 do 100 puta manja"

Znanstvenici već godinama rade na savršenom spoju kemikalija koji će na naš mozak utjecati tako da govorimo istinu, istinu i samo istinu. Jedan od najstarijih takvih seruma je natrijev tiopental. Razvijen je još 30-ih godina prošlog stoljeća i to kao anestetik, a koristi se i dan danas, u nekim zemljama čak i u vojsci te policiji.

BBC-jev Michael Mosley odvažio se na mali eksperiment i dopustio liječnicima da mu ubrizgaju upravo ovaj serum istine. Natrijev tiopental spada u skupinu barbiturata, lijekova koji su se 50-ih i 60-ih godina koristili za nesanicu. Danas se u tu svrhu više ne koriste jer vrlo lako izazivaju ovisnost koja može odvesti u smrt kao što se, primjerice dogodilo s Marilyn Monroe koja je umrla od predoziranja upravo barbituratima.

Mosley je odlučio uzeti manju dozu natrijeva tiopentala i to pod strogim liječničkim nadzorom pri čemu se morao držati unaprijed dogovorene lažne priče - da je on Michael Mosley, ali ne novinar nego svjetski poznati kardiokirurg.

>> Ovi znakovi otkrivaju lažljivca!

'Krenuli smo s vrlo malom dozom i odmah sam osjetio opijenost. Nisam siguran jesam li bio uvjerljiv, ali lagati sam mogao', rekao je Mosley. Kada ga je liječnik pitao tko je, kroz smijeh je rekao da se zove Michael Mosley, da je poznati kardiokirurg i da je posljednja operacija koju je odradio bila ugradnja bypassa. 'Preživjeli su, bilo je mrak', dodao je u svojoj improvizaciji.

A što se dogodilo kad su mu povećali dozu seruma istine?

Mosley se nakon veće doze zapravo počeo osjećati puno trezvenije, kao da ima sve konce u rukama. Tim više ga je iznenadilo ono što se potom dogodilo. Kada ga je liječnik pitao tko je on, Mosley je bez oklijevanja rekao 'Novinar sam, TV producent' i konstatirao kako nikada u životu nije izveo operaciju srca.

'Još uvijek sam malo zbunjen jer je jedna od posljedica uzimanja natrijeva tiopentala i privremeni gubitak kratkoročnog sjećanja, ali mislim da nisam lagao jer mi uopće nije palo na pamet lagati kad me upitao tko sam', kaže Mosley.

Evo što se zapravo dogodilo.

Barbiturati funkcioniraju tako što usporavaju prijenos kemijskih informacija u mozgu. Što je veća koncentracija barbiturata u organizmu informacije teže prelaze od jednog neurona do drugog. A budući da je laganje puno kompliciraniji misaoni proces od govorenja istine, laži puno teže 'putuju' kroz naš mozak.

Funkcionira li onda 'serum istine'? Radi se o tome da pod utjecajem natrijeva tiopentala osoba postaje vrlo podložna tuđim sugestijama zbog svojevrsnih ometanja u dijelovima mozga u kojima se donose odluke. Stoga je lako moguće da, primjerice, osumnjičenik pod utjecajem seruma istine, 'prizna' sve što mu policajci sugeriraju.

Dakle, i dalje ne možemo reći da postoji 100 % pouzdan serum istine. Ili možda postoji pa nam to nitko ne želi reći?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene