Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje od 13 godina do revolucije

Zrakoplovi koji bi do 2030. mogli transformirati putovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski obrambeni divovi brzo se kreću prema rubu svemira, te teže lansiranju hipersonične letjelice koja bi u manje od sat vremena mogla doći s jednog kontinenta na drugi. To će im omogućiti hipersonična brzina, koja iznosi više od 6150 kilometara na sat.

Ovo je promjena načina letenja koju vrijedi gledati. Nova dostignuća imaju potencijal revolucioniranja pristupa svemiru i transformiranja međukontinentalnog putovanja za civile. Također, mogla bi transformirati i nacionalu sigurnost, i učiniti postojeće sustave obrane zastarjelim.

Pročitajte i ovo Izraelski F-16 (Foto: Dnevnik.hr) Potvrđena izvrsna suradnja Krstičević se sastao s predstavnicima Lockheed Martina u MORH-u Slika nije dostupna Više nije sci-fi Sve smo bliže laserskim borbama u zraku: Amerikanci krenuli s razvojem moćnog oružja za borbene zrakoplove

Kina je dom dvjema kompanijama koje namjeravaju razviti hipersoničnu tehnologiju, Kineskoj zračno-kozmičkoj kompaniji za znanost i tehnologiju (CASC) i Kineskoj zračno-kozmičkoj kompaniji za znanost i industriju (CASIC). Istovremeno, američka kompanija Lockheed Martin dosegla je prekretnicu te rekla novinarima da je hipersonična tehnologija spremna za testiranje.

Prvi let do 2030.

Potpredsjednik CASIC-a Liu Shiquan rekao je da je ta kompanija završila s razvijanjem neophodne tehnologije, i da će do 2030. poletjeti prvi avion koji će se tom tehnologijom koristiti, stoji u reportaži Popular Scienca.

CASIC-ov hipersonični nosač bi mogao biti korišten i za projekte koji ne uključuju let u svemir. Ovaj nosač sposoban je nositi 10 do 15 tona, zbog čega bi mogao postati nosač oružja i senzora. S modifikacijama, poput dodatnih spremnika za gorivo, hipersonična brzina mogla bi zadovoljiti vojne potrebe Kine.

Druga kineska novina CASC-ov je hipersonični svemirski avion. Motor tog aviona trebao bi biti završen do 2020. a očekuje se da bi avion do 2030. mogao poletjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene