Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Rezultati istraživanja

Ne spavate dovoljno? Evo što bi vam se moglo dogoditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U istraživanju započetom 2005. znanstvenici su pratili skupinu zdravih odraslih osoba u dobi od 55 godina i više.

Rezultati istraživanja koje od 2005. provode znanstvenici s medicinskog fakulteta sveučilišta u Singapuru, a odnose se na povezanost kraćeg spavanja kod osoba starijih od 55 godina i propadanja funkcija mozga, pokazali su da je manjak sna utjecao na brže starenje njihova mozga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo otkriće Otkriveno što MOZAK RADI tijekom sna Slika nije dostupna Nema sna, nema novih moždanih stanica

Ovaj bi podatak mogao biti važan i u praćenju nastanka demencije kod starijih osoba, smatraju znanstvenici te podsjećaju da su ranija istraživanja pokazala u kojoj je mjeri važna duljina sna za njihove kognitivne sposobnosti.

Iako je brže proširenje moždanog ventrikula svojevrstan signal za opadanje kognitivnih sposobnosti mozga i razvoj neurodegenerativnih bolesti poput primjerice Alzeimerove bolesti, djelovanje sna na navedene pojave dosad nije proučavano.

U istraživanju započetom 2005. znanstvenici su pratili skupinu zdravih odraslih osoba u dobi od 55 godina i više.


Misteriozna epidemija: Nitko ne zna zašto ovi ljudi danima spavaju

Svake dvije godine magnetskom rezonancijom mjeren je volumen njihova mozga, a u istom vremenskom razdoblju podvrgavani su i neuropsihološkim procjenama kognitivnih funkcija. Istodobno su kroz upitnike odgovarali o tomu koliko spavaju. Kod onih koji su spavali manje ustanovljeno je brže proširenje moždanih ventrikula, kao i pad kognitivnih sposobnosti

'Rezultati naših istraživanja pokazali su da se kraće spavanje može povezati sa starenjem mozga', rekla je voditeljica istraživanja dr. June Lo. Rezultati istraživanja objavljeni su u listu Sleep.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene