Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljekovite gljive mogu riješiti 'nerješivo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivne tvari iz pojedinih gljiva imaju snažne, a neškodljive imunomodulacijske i citotoksične/citostatske učinke, pa ne začuđuje činjenica da mogu značajno ili vrlo značajno kočiti tumorski rast i dovesti do djelomične ili potpune regresije tumora primijenjeni samostalno i u kombinaciji sa standardnim onkološkim terapijama.

U ožujku 2009. gospođa N. T. suočila se s dijagnozom proširenog metastatskog tumora u abdomenu. Uskoro je, međutim, ta dijagnoza precizirana na najstrašniji zamislivi mogući način: metastatski melanom s višestrukim metastazama na jetri, višestrukim metastazama na plućima, peritoneumu i medijastinalnim limfnim čvorovima, te višestrukim metastazama na mozgu. Proliferacijski indeks od 70% potvrđivao je da je riječ o izuzetno agresivnom zloćudnom tumoru.

Pacijentica je u travnju 2009. započela s intenzivnom mikoterapijom koja je uključivala složene ekstrakte iz ljekovitih gljiva Lentifom, Agarikon i Agarikon Plus, u trajanju od čak 250 dana. Po završetku te intenzivne mikoterapije gospođa je praktično bez prekida nastavila uzimati preparat Agarikon Plus u standardnom doziranju sve do svibnja 2013. godine.

U srpnju 2009. započela je i sa službenom onkološkom terapijom za metastatski melanom po Dartmouth protokolu (12 ciklusa u ukupnom trajanju od godinu dana), koje je dobro podnosila. Istraživanja su pokazala da kemoterapija po navedenom protokolu, koji sadrži kombinaciju tri citostatika koji su već odavno dio standardnih kemoterapijskih tretmana, ima pozitivni odgovor u 30-50% slučajeva, s tim da su kompletne i dugotrajne remisije ostale rijetkost.

Ovakva kombinacija ekstrakata iz ljekovitih gljiva i standardne onkološke terapije za metastatski melanom dala je izvanredne rezultate: PET/CT u srpnju 2010. pokazao je samo jednu sumnjivu tvorbu u plućima, dok su jetra i mozak bili potpuno čisti.

Detaljna kontrolna obrada u listopadu 2011. godine definitivno je potvrdila potpuno povlačenje svih metastaza u jetri, na plućima i peritoneumu kao i onih na mozgu. Ta potpuna remisija traje sve do danas. Gospođa nema nikakvih znakova tumorske bolesti i u vrlo je dobrom općem zdravstvenom stanju.

Aktivne tvari iz pojedinih gljiva imaju snažne, a neškodljive imunomodulacijske i citotoksične/citostatske učinke, pa ne začuđuje činjenica da mogu značajno ili vrlo značajno kočiti tumorski rast i dovesti do djelomične ili potpune regresije tumora primijenjeni samostalno i u kombinaciji sa standardnim onkološkim terapijama. Ovdje prikazani uspjeh u borbi protiv melanoma nije jedini ni kod nas ni u svijetu, ali je najbolji nama poznat.

Dr. sc. Ivan Jakopović

Konzultacije: ivan.jakopovic@inet.hr

tel: 01/466 00 95

 Ivan i Neven Jakopović (Dr Myko San – Zdravlje iz gljiva, Zagreb) predsjedavaju sjednicom 8. međunarodne konferencije o ljekovitim gljivama (IMMC8) na temu „Mogućnosti razvoja novih proizvoda iz ljekovitih gljiva“. Ova najvažnija svjetska znanstvena konferencija o ljekovitim gljivama održana je u Manizalesu, Kolumbija, od 24. do 27. kolovoza 2015., a na njoj je sudjelovalo oko 250 znanstvenika iz 30-ak zemalja, koji su prezentirali oko 200 najnovijih znanstvenih istraživanja na tom području. Dr. sc. Ivan Jakopović član je Međunarodnog znanstvenog komiteta odgovornog za utvrđivanje programa ovih konferencija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene