Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Lijekovi i flasteri doista pomažu u borbi protiv pušenja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pušači imaju puno više uspjeha u borbi protiv te ovisnosti kada koriste lijekove za odvikavanje koje im prepišu liječnici ili nikotinske flastere, nego kad to pokušaju učiniti bez ikakve pomoći.

Dosadašnja istraživanja davala su oprečne rezultate o učinkovitosti takvih pomagala pokazujući njihov dobar učinak u kliničkim uvjetima ali ne i u svakodnevnom životu.

No, prema znanstvenom radu objavljenom u časopisu Addiction neka od pomagala imaju četiri do šest puta bolje rezultate u borbi protiv pušenja od pokušaja odvikavanja bez ikakve pomoći.

'Pušači u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i SAD-u imaju puno veće izglede uspjeti kada koriste lijekove ili flastere', napisala je u tom radu voditeljica istraživanja Karin Kasza, statističarka iz Roswell Park instituta za rak u Buffalu, New York.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

>> Nakon ovih fotografija dvaput ćete razmisliti prije nego opet zapalite cigaretu!

Njezin tim obradio je podatke o pokušajima prestanka pušenja koje je prikupio od više od 7.400 odraslih pušača u te četiri zemlje te ih je nakon toga pratio šest mjeseci. Od ukupnog broja ispitanika oko 2.200 koristilo je pomagala a ostali nisu.

Među onima koji nisu uzimali nikakve lijekove ili pomagala u praćenom je razdoblju prestalo pušiti oko pet posto ispitanika. Uz pomoć flastera prestalo je pušiti 18 posto ispitanika, njih 15 posto koji su uzimali antidepresiv bupropion i 19 posto koji su bili na lijeku vareniklinu.

Kad su znanstvenici uzeli u obzir i druge faktore poput duljine i težine ovisnosti utvrđeno je da flasteri i bupropion imaju četiri puta bolje rezultate u odvikavanju od pušenja a vareniklin šest puta bolje.

Istraživanjem je utvrđeno i to da su osobe koje su prestajale pušiti bez ikakve pomoći u pravilu bile mlađe, skromnijih prihoda, manje ovisne o nikotinu i samouvjerenije.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene