Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijek za prometne gužve

Predstavljen futuristički autobus, pogledajte kako izgleda i što nudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najave govore da će autobus primati 1400 osoba i da će se kretati brzinom od šezdesetak kilometara na sat.

Suočeni s činjenicom da svake godine njihove ceste prime 20 milijuna novih vozača, Kinezi su predstavili ideju futurističkoga autobusa, vozila koje bi trebao pomoći da se u budućnosti smanje prometne gužve, ali i razina ispuštanje emisija ugljičnog dioksida (CO2).

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Ilustracija sve na jednom mjestu HAK savjetuje vozače: Provjerite što je najvažnije imati sa sobom ako zapnete u gužvi

Rješenje doista izgleda krasno, a najave govore da bi prvi primjerak takvoga autobusa trebao biti dovršen najkasnije u kolovozu kada bi ujedno trebalo započeti i prvo testiranje.

Pa recimo poneku riječ o njemu. Rečeno je da će autobus primati 1400 osoba, voziti do 65 kilometara na sat, te da će se kretati na električni pogon. 

Posebnost će mu biti i to što će njegova kabina biti podignuta dva metra od tla kako bi se ispod njega auti mogli nesmetano kretati u dvije trake, a predviđeno je i to da će podnožje autobusa prikazivati nebeski svod kako vozači automobila ne bi imali osjećaj da prolaze kroz mračni tunel.

Zanimljivo je dodati da su sličan koncept još 1969. godine predstavili arhitekti Craig Hodgetts i Lester Walker, ali i da su Kinezi prvi puta projekt futurističkog autobusa najavili prije šest godina. Nažalost, negdje je u međuvremenu zapelo, što sada, tako barem tvrde, neće biti slučaj.

Pogledajte o čemu je riječ, tko zna, možda će upravo ovakvo ili neko slično rješenje spasiti i mnoge druge svjetske gradove od prometnih gužvi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene