Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lagali su nam!

Maje nisu predvidjele smak svijeta, već budućnost iza 3500. godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stare Maje nisu predvidjele apokalipsu ove godine. Naprotiv, predvidjele su novi vremenski ciklus, a novootkriveni zapisi na zidovima ruševina u Guatemali otkrivaju opsjednutost starih Maja upravo vremenskim ciklusima, a ne apokalipsom.

Novi zapisi isto tako pokazuju kako su Maje imale kalendare koji nadilaze 2012. godinu, za koju se dosad vjerovalo, kako je prema predaji upravo Maja, godina "kraja svijeta", prenosi USA Today.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preživjet ćemo Ništa od smaka svijeta u prosincu, majanski kalendar krivo protumačen Slika nije dostupna Stižu promjene, ali ne i smak Majama je svega dosta: Laž je da 21. prosinca stiže sudnji dan!

"Eto, toliko o navodnom kraju svijeta", zaključio je arheolog William Saturno sa Sveučilišta Boston i autor studije u kojoj su predstavljeni novi zapisi iz Guatemale i koja je objavljena u žurnalu Science.

Zapisi su otkriveni u ruševinama Xultun, a radi se o astronomskom kalendaru, koji je pronađen u zemljom zatrpanoj pisarskoj prostoriji. "Brojevi koje smo pronašli ukazuju na veliku opsesiju Maja vremenskim ciklusima, neki od njih su vrlo veliki. Pisari Maja vjerojatno su brojeve upisali u tu prostoriju, baš kao i u prostorije koje su pronašli i španjolski osvajači", pojasnio je Saturno.

Xultun je otkriven još 1915. godine i vjeruje se kako je nekoć bio veliko središte majanske civilizacije i kulture. Tek prije dvije godine arheolozi su zamijetili dio spomenute zemljom zatrpane prostorije, koja je promakla lovcima na blago.

Zidovi te prostorije na sebi imaju murale i hijeroglife upisane u redovima između slika. Kalendari koji su pronađeni predstavljaju vremenske cikluse poput ceremonijalnog kalendara od 260 dana, standardni godišnji kalendar od 365 dana, kalendar Venere od 584 dana te kalendar Marsa od 780 dana.

Među brojkama i datumima, pronađeni su i oni koji odgovaraju godinama iza 3500. godine, što je itekako daleka budućnosti od 2012. godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene