Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kraljevski bučko spektakl u Ivanić-Gradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Buča je tokom tri dana istinski kraljevala u Ivanić-Gradu na znamenitoj 12. Bučijadi koja je usprkos vremenskim prilkama okupila preko 20.000 posjetitelja.

Bogatim programom ovogodišnjeg bučko spektakla suvereno je upravljao razigrani voditelj Frano Ridjan, dok su poznati chefovi Mate Janković, Nastasja Chiara Petrić, Branko Ognjenović i Dino Pavanić dražili nepca posjetitelja s gastro delicijama. Tijekom kasnih, hladnih sati snažnim ritmovima publiku su grijali grupa Vatra, tamburaški sastav Zlatni vez te najuspješniji hrvatski kantautor tamburaške i pop glazbe Miroslav Škoro. Poznata hrvatska glumica Jelena Miholjević, kuma ovogodišnje Bučijade, oduševila je svojom pojavom sve posjetitelje ali i inspirirala izlagače svojim interesom i znanjima o gastro i nutritivnim vrijednostima buče.

Tokom ovogodišnjeg trećeg vikenda u listopadu, od petka do njedjelja, svaki je posjetitelj imao prilike uživati i u snažnoj aromi ulja od buče, a posebno u premium ulju od buče, zaštićenim jamstvenim žigom koji potvrđuje vrhunsku kakvoću i provjerenu proizvodnju ovog tamnog blaga bogate teksture, brojnim vitaminima, posebno E, kao i omega-3 masnim kiselinama. Ulje od buče, između ostalog, jača imunitet, zdravlje kože, sprečava dijabetičku nefropatiju, uravnotežuje hormone, blagotvorno djeluje na prostatu, a sjemenke djeluju kao diuretik te pomažu kod pamćenja. U kulinarskom smislu ulje i sjemenke će obogatiti, između ostalog, svaku salatu, juhu kao i složence.

Ovogodišnju je Bučijadu svečano otvorio Mato Brlošić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i izaslanik Predsjednice čiji je ured i pokrovitelj manifestacije, zajedno sa Zagrebačkom županijom i Gradom Ivanić-Gradom. Buča, kao ratarska kultura, iznimno je iskoristiva, isplativa ali i ekološki prihvatljiva jer se može uzgajati bez ili s minimalnom primjenom pesticida i mineralnih gnojiva što je nama u ovom kraju iznimno bitno jer nam je ekologija misao vodilja razvoja ovog kraja. Zajedno s Udrugom proizvođača bučinog ulja Hrvatske, koja je smještena u našem gradu, želimo osnovati proizvođačku organizaciju kroz koju možemo seriozno pristupiti i animiranju financija iz EU fondova kako bi ovu povrtnicu cjelovito iskoristili. – za ovu prigodu izjavio je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada i domaćin Bučijade.

Organizator manifestacije je direktorica Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, Ankica Bešter koja je s udruženim snagama, Pučkim otvorenim učilištem, Komunalnim centrom, udrugama, ugostiteljima i građanima pripremila pravi kraljevski spektakl, kao i čaroban park različitih skulptura i instalacija od buče koji je obilovao životnošću i jesenjim bojama kao prava priprema za zimsko doba kada se posebno preporuča koristiti ulje od buče da vas grije i štiti iznutra.



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene