453855
453855
453855
453855
453855

Kraljevski bučko spektakl u Ivanić-Gradu

  • , 17.10.2016., 14:47
  • Autor:
  • komentara

Buča je tokom tri dana istinski kraljevala u Ivanić-Gradu na znamenitoj 12. Bučijadi koja je usprkos vremenskim prilkama okupila preko 20.000 posjetitelja.

 
 
 
 
Kraljevski bučko spektakl u Ivanić-Gradu (Foto: PR)
Kraljevski bučko spektakl u Ivanić-Gradu (Foto: PR)

Bogatim programom ovogodišnjeg bučko spektakla suvereno je upravljao razigrani voditelj Frano Ridjan, dok su poznati chefovi Mate Janković, Nastasja Chiara Petrić, Branko Ognjenović i Dino Pavanić dražili nepca posjetitelja s gastro delicijama. Tijekom kasnih, hladnih sati snažnim ritmovima publiku su grijali grupa Vatra, tamburaški sastav Zlatni vez te najuspješniji hrvatski kantautor tamburaške i pop glazbe Miroslav Škoro. Poznata hrvatska glumica Jelena Miholjević, kuma ovogodišnje Bučijade, oduševila je svojom pojavom sve posjetitelje ali i inspirirala izlagače svojim interesom i znanjima o gastro i nutritivnim vrijednostima buče.

Tokom ovogodišnjeg trećeg vikenda u listopadu, od petka do njedjelja, svaki je posjetitelj imao prilike uživati i u snažnoj aromi ulja od buče, a posebno u premium ulju od buče, zaštićenim jamstvenim žigom koji potvrđuje vrhunsku kakvoću i provjerenu proizvodnju ovog tamnog blaga bogate teksture, brojnim vitaminima, posebno E, kao i omega-3 masnim kiselinama. Ulje od buče, između ostalog, jača imunitet, zdravlje kože, sprečava dijabetičku nefropatiju, uravnotežuje hormone, blagotvorno djeluje na prostatu, a sjemenke djeluju kao diuretik te pomažu kod pamćenja. U kulinarskom smislu ulje i sjemenke će obogatiti, između ostalog, svaku salatu, juhu kao i složence.

Ovogodišnju je Bučijadu svečano otvorio Mato Brlošić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i izaslanik Predsjednice čiji je ured i pokrovitelj manifestacije, zajedno sa Zagrebačkom županijom i Gradom Ivanić-Gradom. Buča, kao ratarska kultura, iznimno je iskoristiva, isplativa ali i ekološki prihvatljiva jer se može uzgajati bez ili s minimalnom primjenom pesticida i mineralnih gnojiva što je nama u ovom kraju iznimno bitno jer nam je ekologija misao vodilja razvoja ovog kraja. Zajedno s Udrugom proizvođača bučinog ulja Hrvatske, koja je smještena u našem gradu, želimo osnovati proizvođačku organizaciju kroz koju možemo seriozno pristupiti i animiranju financija iz EU fondova kako bi ovu povrtnicu cjelovito iskoristili. – za ovu prigodu izjavio je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada i domaćin Bučijade.

Organizator manifestacije je direktorica Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, Ankica Bešter koja je s udruženim snagama, Pučkim otvorenim učilištem, Komunalnim centrom, udrugama, ugostiteljima i građanima pripremila pravi kraljevski spektakl, kao i čaroban park različitih skulptura i instalacija od buče koji je obilovao životnošću i jesenjim bojama kao prava priprema za zimsko doba kada se posebno preporuča koristiti ulje od buče da vas grije i štiti iznutra. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se