Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo

Kako tipkate danas? Pročitajte ovo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Emocije koje prepoznaje program s veliki postotkom točnosti su: radost (87 posto) i ljutnja (81 posto).

Postoji jedno područje u kojem kompjuteri nisu nadmašili ljudsku pamet: emotivna inteligencija. Međutim, kompjuteri mogu prepoznati ljudske emocije po načinu na koji tipkaju po tipkovnici - koncept je to zvan singularnost, odnosno 'the singularity'.

Pročitajte i ovo Bakljada na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića nakon gola Marija Mandžukića (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska gori Trenuci za vječnost: Pogledajte još jednom eksploziju emocija nakon plasmana Vatrenih u finale SP-a Slika nije dostupna ''Osjećam.'' Zagrebačke srednjoškolce o osjećajima će educirati interaktivna videoinstalacija

U novoj studiji, piše Live science istraživači su pitali malu skupinu ljudi da upišu dio teksta, a potom analizirali udarce po tipkovnici kako bi vidjeli mogu li identificirati bilo koji od sedam emotivnih stanja: radost, strah, ljutnju, tugu, gađenje, sram, krivnju.

Emocije koje prepoznaje program s veliki postotkom točnosti su: radost (87 posto) i ljutnja (81 posto).

'Ako bismo mogli izgraditi bilo koji sistem dovoljno inteligentan za interakciju s ljudima koji uključuje emocije, odnosno, može detektirati emocije i promijeniti svoje ponašanje s skladu s tim, onda bi korištenje strojeva bilo mnogo efektivnije i prijateljskije', kažu istraživači sa Islamskog Sveučilišta tehnologije u Bangladešu.

Kompjutori će vas mirisati, slušati i vidjeti: Spremni?

Istraživači su primijetili da bi sistemi koji detektiraju osjećaje mogli biti korišteni u aplikacijama poput online učenja. Online sistem učenja s emocionalnom inetligencijom mogao bi mijenjati svoj izgled, stil podučavanja ili kontekst lekcija tako da se bolje prilagodi emotivnom stanju učenika.

Ovaj sustav mogao bi biti vrijedan alat za online liječničke konzultacije. Na primjer, u nekim kulturama gdje su online konzultacije posebno popularne, psiholozi bi mogli procijeniti stanje pacijenta čak i ako osoba ne komunicira s njima verbalno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene