Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I njih prži..

Kitovi također mogu 'izgoriti' od sunca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunčeve zrake mogu 'spržiti' kožu kitova, isto kao što se to dešava sa ljudskom kožom, tvrde znanstvenici.

Tim znanstvenika promatrao je više od 150 kitova u Kalifornijskom zaljevu, te su, uzimajući fotografije i uzorke kože, američki i meksički znanstvenici otkrili kako kitovi na koži imaju plikove uzrokovane oštećenjima od sunca.
Također, zaključeno je i kako 'tamniji' kitovi, odnosno kitovi sa tamnijom kožom, imaju puno manje takvih oštećenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija djevojčica na intenzivnoj Obrat u slučaju teško opečene jednogodišnjakinje u Splitu: Policija objavila detalje Joško Markić Privedena jedna osoba Liječnik o stanju jednogodišnje djevojčice s opeklinama: ''Na respiratoru je, cilj je da ne trpi bolove''

>> VIDEO: Sunčev štit slabi, svemirske zrake prijete

Tim je interesiralo kakve efekte imaju pojačani stupnjevi ultraljubičastog zračenja, odnosno UV zračenja na kitove. Laura Martinez- Levasseur sa londonskog Sveučilišta Queen Mary, vodila je ovo istraživanje. Objasnila je kako su kitovi bili dobar model za ovo istraživanje, jer 'oni trebaju doći do površine kako bi udahnuli zrak, socijalizirali se s ostalim kitovima, te hranili svoje mlade, što znači da su oni jako često direktno izloženi suncu'.

Martinez- Levasseur je sa kolegama iz centra za istraživanje mora CICMAR u Meksiku, istraživala kitove u periodu od tri godine. Oni su pregledavali fotografije visoke rezolucije, koje prikazuju kožu kitova, te poslije uzimali uzorke kože, sa područja koji su se činila oštećenima, prenosi BBC. Pregledavajući mikroskopom uzorke, otkriveno je kako su oštećenja na koži kitova, uzrokovana upravo sunčevim zračenjem. Znanstvenici su također otkrili kako su kitovi svjetlije kože, podložniji opeklinama od onih 'tamnijih'. Kao i kod čovjeka, tamniji kitovi imaju više ćelija za proizvodnju melanina. Kod ljudi, ovo se dešava kod oštećenja DNA od UV radijacije, a očigledno se slična stvar događa i sa kitovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene