Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucija u medicini

Prvi put u povijesti - Uspješno presađeno mrtvo srce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijentima su uspješno presađena srca koja su bila 'mrtva' pola sata što je revolucija u medicini jer su do sada presađivana samo srca osoba kojima je bio 'mrtav' mozak.

Kirurzi u Australiji uspjeli su uspješno presaditi 'mrtvo' srce trojici pacijenata što bi moglo značajno utjecati na povećanje preživljavanja osoba s teškim srčanim bolestima.

Naime, do sada su se presađivala srca uglavnom pacijenata kojima je bio 'mrtav' mozak. No, sada su, po prvi puta u povijesti, uspješno presađena srca koja su prestala kucati, odnosno kroz koje je prestala cirkulirati krv.

U Bolnici St Vincent u Sydneyu u proteklih nekoliko mjeseci napravili su tri takve operacije, a posljednja je bila u srijedu, piše The Australian. Dvoje pacijenata, 57-godišnja Michelle Gribilas i 40-godišnji Jan Damen izašli su pred novinare i tako pokazali da se dobro oporavljaju. Uspješno su im presađena srca koja su bila 'mrtva' pola sata.

Peter MacDonald, koji se nalazi na čelu odjela za transplantacije, pojasnio je kako se srce pacijenta koji je umro stavi u poseban aparat zajedno s njegovom krvlju te se zagrijava dok ponovno ne počne kucati. Onda se transplantira pacijentu.

Pročitajte i ovo Dijaliza, ilustracija poliklinika mijenja pravila Sramotna situacija u zagrebačkom zdravstvu: "Teško sam bolestan, a sad mi prijeti i otkaz. Oni kažu da ih se to ne tiče" Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

Nevjerojatno! Isprintali srce i spasili život djetetu!

S ovakvim zahvatima broj donora mogao bi biti puno veći, a samim time moglo bi biti spašeno i puno više života.

Liječnici napominju da sada trebaju otkriti koliko najviše vremena srce može biti mrtvo da bi moglo biti uspješno presađeno.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene