Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje testiranje

Automobil bez vozača ide na prometnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kalifornija je jučer legalizirala tehnologiju izrade automobila koji voze sami, što znači da je odobreno njihovo testiranje na prometnicama. Ove automobile koji voze 'bez vozača' razvija Google i mnogi drugi proizvođači automobila.

Na svečanosti 'Google Mountain View' u Kaliforniji, guverner Jerry Brown potpisao je zakon koji regulira državni odjel motornih vozila za razvoj sigurnosnih propisa za testiranje i upravljanje automobilima koji voze sami, prenosi Associated Press.

Pročitajte i ovo Kalifornija se bori s poplavom Nesvakidašnji prizor Veliki valovi pogodili Kaliforniju: Stanovnici bježali, šteta se tek zbraja Početak rada drive in punkta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Velike gužve Brojke neumoljivo rastu! U Hrvatskoj više od 1400 slučajeva hripavca, među njima i 45 beba: U Zagrebu je počelo drive in testiranje

'Danas gledamo znanstveno-fantastični film, a sutra on postaje stvarnost', rekao je Brown, uz potporu suosnivača Googlea Sergeya Brina. Nevada i Florida također su potpisale odobrenje ovog zakona i testiranje automobila koji vozi sam na prometnicama.

>> Automobil koji možete parkirati s – daljinskim upravljačem!

Brin je rekao kako očekuje suradnju s automobilskim industrijama koje bi trebale proizvoditi ove automobile, uz pomoć Googleovog softvera 'Google Glass', u čijem je razvoju i sam sudjelovao. Automobili koji voze sami na tržište trebali dospjeti za nekoliko godina.

'Na prste jedne ruke možete nabrojati godine koje su potrebne da ljudi počnu koristiti ovaj automobil', dodao je Brin.
Ovi će automobili koristiti kombinaciju različitih tehnologija, uključujući radarske senzore na prednjem dijelu vozila, video kamere usmjerene na okolno područje, razne druge senzore te obavijesni softver koji pomaže pri upravljanju.

>> Zgrada ima poseban mehanizam koji automobil parkira u dnevni boravak...

Google je ove automobile već testirao u Nevadi, koja je zakon usvojila prošle godine i autorizirala testiranje vozila koja voze bez vozača. Ipak, ovi automobili zahtijevaju prisustvo vozača kako bi svakog trenutka mogao preuzeti kontrolu nad vozilom, ukoliko nešto pođe po zlu.

Dosad, ova su vozila prešla više od 480.000 kilometara, od kojih je 80.000 kilometara pređeno bez ikakve intervencije vozača. Za vrijeme dok je automobilom upravljao kompjuter, nije se dogodila niti jedna nesreća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene