452815
452815
452815
452815
452815

SpasoNosno rješenje: Kako zapravo djeluju kapi za nos?

  • , 16.11.2016., 12:04
  • Autor:
  • komentara

Jeste li se ikada pitali što kapi za nos sadrže da samo jedna do dvije kapi mogu u trenu riješiti probleme začepljenog nosa. Saznajte za koje se sve zdravstvene probleme mogu koristiti.

 
 
 
 
Kapi ili sprej za nos (Foto: Thinkstock/Gulliver)
Kapi ili sprej za nos (Foto: Thinkstock/Gulliver)

Prehlade i hunjavice donose sa sobom i začepljen nos, koje nam otežavaju svakodnevne aktivnosti. U tim trenucima nerijetko trčimo do obližnje ljekarne i tražimo spasonosno rješenje - odnosno kapi ili sprej za nos. Ono što mnogi ne znaju kako zapravo jedna ili dvije kapi mogu u tako kratkom vremenu olakšati disanje i riješiti naš problem.

Mnoge kapi za nos sadrže dekongestiv za lokalnu upotrebu koji brzo rješava začepljenost nosa. Operil® kapi i sprej za nos primjerice sadrže aktivnu tvar oksimetazolin, vrstu dekongestiva, koji sužavanjem arteriola i u manjoj mjeri kapilara smanjuju nabreklost sluznice nosa i sekreciju, olakšavaju disanje kroz nos te ublažavaju prateće znakove hunjavice.

Karakteristika kapi za nos je da djeluju brzo, već nakon 15 minuta od primjene. Kapi za nos učinkovito djeluju na nadraženu sluznicu nosa i smanjuju tegobe uzrokovane upalama i alergijom, brzo rješavaju začepljenost nosa, značajno smanjuju nabreklost sluznice nosa i lučenje sluzi, a pouzdano djeluju do 12 sati.

Kada ih koristiti?

Kapi za nos, i to samo 1 do 2 kapi u svaku nosnicu,  učinkovito pomažu kod upale nosne sluznice uzrokovane prehladom, peludne hunjavice, upale nosnih šupljina i došupljina, upale srednjeg uha. Kapi za nos ili sprej važno je pravilno koristiti kako bi liječenje bilo uspješno i brzo. 

Operil kapi za nos primjena

Korištenje kapi ili spreja za nos ne preporuča se dulje od 5 dana bez nadzora liječnika kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava poput povrata začepljenosti i sušenja sluznice nosa. 

Sprej za nos primjena

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se