Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pažljivo biranje

Mogu li ove spoznaje pomoći liječnicima, a i pacijentima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izlječenju može pomoći lijepo ponašanje bolničkog osoblja. Ali ako pažljivo ne biraju riječi mogu događa se upravo suprotno.

Lijepo ponašanje uz bolesnički krevet može pomoći izlječenju, ali ako doktori ne biraju riječi pažljivo mogu postići da se ne osjećate dobro, piše BBC. Jeste li i vi nekada posjetili liječnika i otišli s osjećajem da vam uopće nije pomogao?

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Slika nije dostupna Moglo bi vam koristiti Doznajte što je nocebo efekt

Tijekom igranja uloga za BBC-jev program voditelj Geoff Watts razgovorao je s doktorom Markom Porterom o problemima s koljenima.

Za vrijeme odglumljenog intervjua Porterove riječi suptilno su stvarale negativan dojam pacijentu. Govorio je da ima 'loše vijesti' i da su pacijentova koljena 'istrošena' zbog osteoartritisa, kao i da lijekovi 'pomažu malo', ali bi mogli oštetiti želučanu sluznicu.

Misteriozna ozdravljenja: Možemo li natjerati tijelo da se samo liječi?

A ti suptilni znakovi zapravo mogu pogoršati fizičke simptome.

'Problem s mojim načinom bio je da je potvrdio vaše brige da vam se koljeno raspada, da puca', rekao je kasnije Porter i dodao da je i nuspojave koje je spomenuo stavio izvan svih proporcija.

Istraživanja su pokazala da jednostavno upozorenje dano ljudima o nekim nuspojavama ih zapravo može dovesti do toga da osjete mučninu, umor, glavobolje ili dobiju proljev. Čak i kada im se propišu zapravo bezazlene tablete.

Zli blizanac placebo efekta

Medicina je odavno upoznata s placebo efektom - iscjeliteljskom moći dobrih očekivanja. Ali nocebo efekt, zli blizanac placebo egekta, može biti puno moćniji.

'Lakše je činiti zlo nego dobro', objašnjava Watts. 'I to je zabrinjavajuće jer negativan učinak nocebo efekta vreba u gotovo svakom aspektu medicinskog života', dadao je. U ekstremnim slučajevima može biti smrtonosan.

Depresivni ste? Uzmite malo 'rajskog plina'!

Dobra vijest je da dobre manire mogu učiniti čuda za liječenje.

Jedno istraživanje pokazalo je da su depresivni bolesnici kojima je suosjećajni doktor davao placebo tablete imali bolje rezultate od onih kojima je psihijatar, koji je manje mario za njihovo blagostanje, davao aktivne lijekove.

Neki znanstvenici čak smatraju da doktori mogu pokušati iskoristiti placebo efekt kako bi smanjili doze lijekova koje daju pacijentima - korištenjem snage njihova uma da nadoknade razliku.

'Liječenje je pravi fenomen. Svi imamo sposobnost samoizliječiti se u mnogim uvjetima, a to se može aktivirati našom interakcijom s drugim ljudima', objasnio je Paul Dieppe.

Jednostavne mjere mogu uključivati suosjećanje i brižan odnos tijekom davanja dijagnoze. Liječik treba uzeti u obzir zabrinutost i strah pacijenta.

Također, kada propisuju lijekove liječnici bi trebala naglašavati njihove pozitivne učinke, a negativne nuspojave učiniti manje zastrašujućima. Također, trebali bi paziti da ne pretjeruju s naglašavanjem rizika.

'Svaka riječ se broji, svaki pogled se broji', kaže Ted Kaptchuk sa sveučilišta Harvard. To je prilika koja se ne smije propustiti. 'Mislim da to neće biti teret za liječnike i medicinske sestre', smatra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene