Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlozi za oprez

Kako pametno odabrati citruse u trgovini?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad je moguće, kupujte citruse koji su svježi, ugodno mirišu, lijepe su žute boje, nisu sasušeni i nemaju znakova truljenja.

Tebamo li čitati deklaracije ili kupiti najpovoljnije? Koliko je doista bitno dati prednost lokalno uzgojenoj hrani i domaćom proizvođačima? Odgovore smo potražili kod nutricionista Branimira Dolibašića koji objašnjava i koliko su opasni zaštitna sredstva kojima se tretiraju citrusi, piše Ordinacija.hr.

Ne riskirajte zdravlje - Izbjegavati proizvode tretirane imazalilom ili ne?

Pročitajte i ovo Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli" Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda

Nema razloga za paniku, ali ima za oprez. Zaštitna sredstva poput imazalila su realnost industrijske proizvodnje, a opasnost od njih izravno je povezana s količinom i trajanjem unosa. Prehrana je uvijek pitanje mjere i izbora. Dugoročni i neumjereni unos proizvoda koji su tretirani kemikalijama istraživanja povezuju s rizikom po zdravlje, uključujući karcinogenost. Premda se navodi kao siguran za korištenje u prehrani, ne preporučuju se limuni tretirani imazalilom, osobito rizičnim skupinama poput djece, alergičara i trudnica.

Potrošači trebaju aktivnije koristiti svoja prava svaki puta kada naiđu na neispravnu prehrambenu namirnicu ili iz nekog razloga sumnjaju u njenu ispravnost ili kvalitetu. Primjer može biti i velika razlika u cijeni, koja obično znači i razliku u kvaliteti. Treba izbjegavati hranu koja nije potpuno i pravilno deklarirana, na primjer nema porijeklo, godinu ni mjesto proizvodnje. Na deklaraciji prije svega treba tražiti upozorenja baš poput onog da korica nije za konzumaciju jer je kemijski tretirana spojevima s određenim stupnjem rizika po zdravlje (poput imazalila). Kao nutricionist već dugo agitiram na našu populaciju da stekne naviku čitanja deklaracije jer to omogućuje svjesno kvalitetniji izbor hrane, objašnjava Dolibašić. 

Najsigurnije je kupovati lokalnu hranu, što bliži uzgoj od domaćeg proizvođača. Kad je moguće, kupujte citruse koji su svježi, ugodno mirišu, lijepe su žute boje, nisu sasušeni i nemaju znakova truljenja. Ako trebate citruse za sok, birajte s tanjom korom i sitnije. Za kolače i kuhanje one s debljom korom, naravno, prednost dajući netretiranim. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene