Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbilo se prije 8.000 godina

Posljednji pozdrav za potpuni nestanak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-in svemirski teleskop Hubble fotografirao je maglicu, a uz pomoć 3D tehnologije izrađena je video snimka koja omogućuje pogled na ovaj jedinstveni prozor.

Prije oko 8.000 godina na nebu nad sjevernom hemisferom zasjalo je iznimno jako svijetlo koje je dalo naslutiti kako se radi o pojavi nove zvijezde, novog sunca. No ubrzo se snaga svjetla počela smanjivati da bi na koncu u potpunosti nestalo.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Muke po obnovi Pucaju zgrade, poplava u podrumu, problemi s pitkom vodom... Stanari Zvijezde su očajni, gradonačelnik im poručio: ''Svi smo dio problema i rješenja'' Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega''

Teleskop Hubble snimio rijetku bipolarnu planetarnu maglicu PN M2-9

Iako su mnogi mislili da se radilo o novoj zvijezdi, jaka svijetlost koja je obasjavala nebo bilo je posljednji pozdrav stare zvijezde koja je bila spremna za potpuni nestanak. Prije nego je isčeznula u svemir je poslala na tisuće šarenih zraka svjetlosti koje su nastale nakon velike eksplozije koja je obilježila kraj postojanja jedne zvijezde.

No zvijezda koja je prije oko 8.000 godina prestala sjati, za sobom je ostavila neizbrisiv trag. Zvjezdanu maglicu koja se prostire na oko 110 svjetlosnih godina.

NASA-in svemirski teleskop Hubble fotografirao je maglicu, a uz pomoć 3D tehnologije izrađena je video snimka koja omogućuje pogled na ovaj jedinstveni prozor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene