Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sprijateljila se s kozom

Jedina afganistanska svinja puštena iz karantene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedina poznata svinja u Afganistanu puštena je iz karantene, gdje je provela dva mjeseca pošto je uprava Zoološkog vrta u toj muslimanskoj zemlji odabrala takvu opciju kako bi spriječila širenje panike od svinjske gripe.

Tu svinju je Afganistanu s još nekoliko životinja darovala Kina 2002., a u sklopu napora za obnovu jedinog zoološkog vrta u toj zemlji, gotovo potpuno uništenog u građanskom ratu od 1992-1996. Ravnatelj Zoo-a objasnio je da je karantena za svinju bila privremen logičan korak, jer većina ljudi ne zna mnogo o svinjskoj gripi, pa bi pri pogledu na tu životinju mogli paničariti strahujući od zaraze. Aziz Gul Sakib u međuvremenu je tražio informacije iz drugih zooloških vrtova i svijetu i kada je dobio potvrde da virus ne potječe od same svinje, uprava je odlučila svinju pustiti na slobodu.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu"

>> Hospitaliziran zbog sumnje na svinjsku gripu

Međutim, nesretna svinja i dalje plaši posjetitelje koji bježe čim je ugledaju. Kada je Zoo svoju svinju stavio u karantenu u toj zemlji još nije bilo oboljelih od gripe izazvane virusom H1N1, no u petak je ministarstvo zdravstva izvijestilo o 14 novih slučajeva u američkoj vojnoj bazi u Bagramu na sjeveru. Islam zabranjuje konzumaciju svinjetine, pa tako ni u muslimanskom Afganistanu ne postoje uzgajališta te domaće životinje, no nije moguće vidjeti ni divlje svinje. Jedina afganistanska svinja stoga se sprijateljila s kozom i družila s jelenima, objasnio je ravnatelj. Kabulski Zoo u vrlo je lošem stanju i malo životinja koje žive u bijednim uvjetima. U građanskom ratu od 90-ih godina, u kojem je poginulo više od 80.000 civila, a uništen je i glavni grad, Zoo je bio na prvoj crti bojišnice. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene