Obavijesti Video Pretražite Navigacija
9.000 ljudi potvrdilo

Grozno se ponašate u prometu? Možda ste se zarazili...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponašanje u prometu je "zarazno", odnosno dobri i loši postupci vozača potaknut će i druge na slično ponašanje, pokazalo je istraživanje koje su na skoro 9000 ispitanika u 15 država proveli Londonska škola ekonomije i političkih znanosti (London School of Economics and Political Science) i tvrtka Goodyear.

Istraživanje je pokazalo da agresivno ponašanje na cesti i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju problematičnih može izazvati opasno ponašanje. Prema rezultatima tog istraživanja, čak 55 posto vozača koji su sudjelovali u ispitivanju priznalo je da se zbog pojedinca koji ih na cesti razljuti ili izaziva kasnije iskaljuju na nekom drugom vozaču.

Pročitajte i ovo Ilustracija EU direktiva Stiže važna promjena za vozače: Mijenja se naplata prometnih kazni U promet pušten novi elipsasti minirotor vrijedan 45 tisuća eura VIDEO Ovo je novi elipsasti rotor u Zagrebu, pogledajte kako funkcionira

Rezultati su otkrili čitav spektar uzoraka ponašanja koji kod drugih mogu prouzročiti otpor: od ubacivanja na prometnim čvorovima, vožnje neposredno iza drugog vozila, nepravilnoga pokazivanja smjera i načina mijenjanja voznih trakova na autocesti, "dijeljenja lekcija", vikanja i gestikuliranja do prijetnji.

S druge strane, 87 posto vozača slaže se da ih obazrivost drugoga vozača potiče na veću uviđavnost prema ostalima. Većina ispitanika je potvrdila da su važne i kretnje zahvale; samo 10 posto je tvrdilo da im takve kretnje nisu važne.

Istraživači su utvrdili da ponašanje kojim možemo prekinuti lančanu reakciju neobzirnoga ponašanja na cesti uključuje omogućivanje vozaču da se uključi u gust promet, zahvalu na pokazanoj ljubaznosti (kontakt očima, osmijeh, pokret rukom) i ispriku ako nekome smetamo.

Ispitivanje je uključilo fokusne skupine i intervjue s vozačima u Velikoj Britaniji i Italiji, a provedena je i internetska anketa koja je obuhvatila gotovo 9000 vozača iz 15 država (Austrija, Belgija, Češka Republika, Francuska, Italija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska i Velika Britanija). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene