Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iritantne navike

Kolega na poslu vam ide na živce? Vjerojatno zbog ovog!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proširuje se lepeza iritantnih navika među kolegama na poslu.

Kao da ih već nije bilo dovoljno, u posljednje vrijeme broj iritantnih navika među kolegama na poslu se povećao.

Kako u pravilu ne možemo birati s kim ćemo raditi, loše navike možda još više dolaze do izražaja. Osim uobičajenih, loše osobne higije, kašnjenja, pretjerane blagoglagoljivosti, tu su i nove iritantne navike, kao što je upaljena tipkovnica na mobitelu, ‘oversharing’ Facebook statusa....

1. Iživljavanje na kompjuteru

Većina nas je doživjela trenutak kada dokument na kojem smo dugo radili iz ovog ili onog razloga nestane ili kada je računalo na kojem radimo sporo. Upravo bi se tada mnogi rado‘obračunali’s kompjuterom. Ali takve radnje izbjegavamo jer nemaju nikakvog učinka, dokument je izgubljen i primjena sile ne može ga vratiti. Međutim, ima onih koji se upravo iživljavanjem na kompjuteru ili tipkovnici ‘ispušu’, a pri tom stvore nelagodnu situaciju u radnoj okolini i negativan dojam o sebi.

2. Konzumiranje jela iznad tipkovnice

Povremeno grickanje štapića ili konzumiranje cijelog objeda dok se u isto vrijeme pokušava raditi, zasigurno nije baš najsretnija okolnost za tipkovnicu. Niti za kolegu s kojim možda istu dijelite, ako radite u smjenama. Prilično iritantno može biti kada okrenete tipkovnicu, pa iz nje istresete cijeli roštilj.

3. Zvuk na tipkovnici mobitela

Često slanje SMS-a možda i ne bismo primijetili, da zvuk tipkovnice mobitela nije uključen. Stalni bip-bip-bip uistinu može ići na živce i dekoncentrirati tijekom rada što ostavlja i veći prostor za pogrešku.

4. Glasno komentiranja statusa na Facebooku

Velik broj kolega ima otvoren Facebook profil. I dok je tiha većina, doslovno to - tiha većina, ima i onih koji se konstantno cerekaju razmjeni poruka ili Facebook statusima osoba s kojima mi nismo prijatelji. Nemamo pojma o čemu se radi, pa ne samo da nam nije zabavno, već je i iritantno.

5. Slušalice na ušima

Ako se vaš posao sastoji od timskog rada, sigurno ćete podosta komunicirati s kolegama. Stoga nije nimalo ugodno kad netko od njih stavi slušalice na uši i sluša glazbu, dok ga vi pokušavate dozvati. Više puta - uzaludno.

Što napraviti kada netko od naših kolega ima iritantnu naviku, upitali smo psihijatra, dr. Vladimira Grudena. On savjetuje - razgovarajte s kolegom, uputite mu sugestiju. U većini slučajeva osoba će priznati svoju pogrešku i pokušati je ispraviti.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni

Najodvratnije navike zvijezda pod povećalom

‘Obično kad se netko osjeća emocionalno stabilno ima dovoljno samopouzdanja, dovoljno mu je skrenuti pažnju na navike koje smetaju kolegama. Međutim, oni nesigurni u sebe mogli bi reagirati neprimjereno. Kad se s njim posvađate, on je jako zadovoljan jer ste se spustili na njegovu razinu’, kaže dr. Gruden.

Kako s takvima? ‘RIječi emocionalno nezrelih nemaju značenja, pa se na primjedbe upućene od takvih ljudi treba samo nasmiješiti, okrenuti ili reći: pa možda je tako’, zaključuje dr. Gruden.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene