449013
449013
449013
449013
449013

Htio je doznati kako je to biti pilot, samo se 'ugasio' nasred neba

  • , 05.09.2016., 10:51
  • Autor:
  • komentara

Eto što se dogodi kada G sila potisne krv iz mozga prema nogama.

 
 
 
 
Klasičan primjer gubitka svijesti s kojim se nose piloti (FOTO: Liveleak/Screenshot)
Klasičan primjer gubitka svijesti s kojim se nose piloti (FOTO: Liveleak/Screenshot)

Ukoliko se dosad niste susretali s pojmom G-LOC, objasnimo ukratko da je riječ o nesvjestici uzrokovanoj nedostatkom krvi u mozgu. Događa se pilotima ili putnicima u zrakoplovima, a izaziva je višestruka G sila koje potiskuje krv prema nogama.

Znanstveni članci govore da prosječna osoba prije gubitka svijesti može pretrpjeti otprilike 5G, dok su piloti borbenih zrakoplova istrenirani da se pomoću posebnih odijela i tehnika disanja nose i s dvostruko većim opterećenjem.

Kako izgleda utjecaj višestruke gravitacijske sile na tijelo poželio je otkriti i ovaj simpatični mladi gospodin, kojemu je osmijeh s lica u sekundi izbrisan.

Premda je u naslovu videa objavljenog na Liveleaku rečeno da je doživio i preživio 8G silu, čini nam se da je ona ipak bila nešto manja (pogledajte u nastavku i kako izgleda obuka vojnih pilota, odnosno kako ih se uči da savladaju 9G).

 

8g pull. 12 year old passing out

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se