Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tisuću godina 65 posto

Hrana na slikama 'Posljednje večere' sve obilnija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednju večeru, zadnji zajednički obrok Isusa Krista i njegovih učenika, slikari su tijekom stoljeća prikazivali sa sve većim i bolje popunjenim pladnjevima hrane, objavili su američki znanstvenici.

Brian Wansink, profesor marketinga i primjenjene ekonomije na sveučilištu Cornell u New Yorku i njegov brat Craig, profesor vjerskih znanosti u Viginiji i prezbiterijanski svećenik, analizirali su 52 najslavnije slike koje prikazuju Posljednju večeru, nastalih između 1.000 i 2.000 godine. Uz pomoć računalne tehnologije utvrdili su da su iz stoljeća u stoljeće pladnjevi ispred Isusa i njegovih učenika u odnosu neumoljivo rasli i u tisuću godina se povećali ukupno za 65 posto. Najviše je porasla količina ribe, za 18 posto, a zatim janjetine, za 14 posto.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

Brian Wansink smatra da je to posljedica napretka poljoprivrede tijekom deset stoljeća uz ogroman porast proizvodnje, dostupnosti hrane i sigurnosti njezine nabave. Pošto se umjetnost ugleda na život, te se promjene ocrtavaju i u slikarstvu. Istraživanje američkih znanstvenika objavljeno u britanskom časopisu The International Journal of Obesity. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene