Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To mu je bilo obećano?

Guverner Novog Meksika razmatra pomilovanje Billyja the Kida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverener Novog Meksika Bill Richardson razmatra pomilovanje Billyja the Kida, razbojnika s Divljeg zapada koji je navodno ubio više od 20 ljudi i postao nezaobilazni dio američke popularne kulture.

Richardson je izjavio da o pomilovanju razmišlja zbog raširena vjerovanja da je ondašnji guverner Lew Wallace legendarnom revolverašu obećao pomilovanje u zamjenu za svjedočenje na jednom suđenju. 'Kao osobu koju fascinira bogata povijest Novog Meksika, oduvijek me zanimala priča o Billyju Kidu i, posebice, navodno obećanje o pomilovanju', rekao je.

Pročitajte i ovo Bill Richardson Indiana Jones američke politike Umro Bill Richardson: "Svijet je izgubio branitelja onih koji su nepravedno bili zatočeni u inozemstvu" Jevgenij Prigožin Borba protiv Ukrajine Rusija pomilovala više od 5000 bivših Wagnerovaca: Mogu sudjelovati u najopasnijim bitkama

Pozvao je povjesničare i sve ostale da svoje argumente o tome iznesu na posebnoj otvorenoj guvernerovoj internetskoj stranici i obećao da će do kraja godine pomno razmotriti sve dokaze i donijeti odluku.

Billyja Kida ubio je Pat Garrett, šerif okruga Lincolna, 1881. godine. Toga revolveraša, pravim imenom Henryja McCartyja, koji je u trenutku smrti imao samo 22 godine, američki su mediji i prije toga pretvorili u živuću legendu. Nakon smrti postao je glavni lik mnogih pjesama, filmova i knjiga.

McCartyjevi potomci dosad su Richardsonu uputili nekoliko molba za pomilovanje, ali je prvi formalni zahtjev primio početkom ovog tjedna. Podnio ga je odvjetnik i povjesničar Randi McGinn. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene