Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski paradoks

Gorka istina iza slatke čokolade...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok guštate u slatkom zalogaju čokolade vjerojatno ne razmišljate o putu koji je prošla dok je stigla do police vašeg lokalnog supermarketa. Ali evo nekih informacija zbog kojih ćete uvidjeti da je industrija čokolade zapravo jedan veliki paradoks.

Industrija čokolade godišnje 'okrene' oko 110 milijardi dolara. Ipak, uzgajivači glavne sirovine ove industrije su među najsiromašnijim ljudima na svijetu, a plantaže kakaovca kriju najgore oblike izrabljivanja djece.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Ilustracija Opoziv proizvoda Povlači se popularna čokolada: Provjerite jeste li je kupili, može se vratiti

Procjenjuje se da je diljem Obale bjelokosti oko 800.000 djece koja su prisiljena na ovakav oblik rada isključivo zbog jednog faktora - široko rasprostranjenog i duboko ukorijenjenog siromaštva.

Cijena kakaovca drastično je pala u posljednjih 30 godina. 1980. godine cijena tone ove sirovine bila 3750 dolara. Danas je 2800 dolara. No, treba uzeti u obzir da je onih 3750 dolara u 1980. ekvivalent oko 10.000 dolara u 2014. godini.

Tijekom godina smanjila se i količina kakaa u prosječnoj čokoladici zbog čega je i smanjen trošak po proizvodu.

Kakve je samo pustolovine doživio, a samo se bavi uzgojem...

U obali Bjelokosti provedena je i reforma tržišta kakaovca pri čemu se utanačila cijena od 1,5 dolara po kilogramu. Nijedan uzgajivač neće reći da mu je to dovoljno, no zadovoljavaju se s činjenicom da je cijena stabilna i da na nju mogu računati, koliko god niska bila.

Budući da se u posljednje vrijeme pojavila i velika potražnja za čokoladom na kineskom tržištu, proizvodnja sirovine na zapadnoj obali Afrike već sada teško udovoljava rastućoj potražnji, no paradoksalno, cijena ne raste paralelno s povećanje potražnje.

Iako neki veliki proizvođači čokolade ponavljaju kako će velika sredstva uložiti u obnovu plantaža kakaovca, treba ipak imati na umu da se radi o velikim korporacijama koje moraju prvo udovoljiti dioničarima, onda tek, sebi i tek na kraju ostalima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene