Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstven doživljaj

Istraživanje otkrilo zašto se naježimo slušajući glazbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko ste ikad doživjeli snažne osjećaje slušajući glazbu koje su se manifestrirale na vašem tijelu, znak je da imate različite strukture mozga od onih koji to nisu iskusili.

Doživljavanje osjećaja kao što je knedla u grlu ili se jednostavno naježiti prilikom slušanja glazbe je prilično rijedak i jedinstven. Matthew Sachs je prošle je godine proučavao pojedince, pokušavajući otkriti razlog pojavljivanja ranije spomenutih simptoma.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Istraživanje je obuhvatilo 20 studenata, od kojih 10 doživljavaju spomenute osjećaje zbog glazbe i 10 koji nisu imali takvo iskustvo.

Otkrio je da oni koji su uspjeli napraviti emocionalnu i fizičku privrženost glazbi zapravo imaju različite strukture mozga od onih koji to ne čine.

Odnosno, ukoliko ste jako povezani s glazbom, vjerojatno ćete imati jače i intenzivnije emocije.

Osim toga, ove senzacije mogu se povezati i sa sjećanjima povezanim s određenom pjesmom, koja se ne može kontrolirati u laboratorijskoj postavci.

Ovo istraživanje bilo je samo početak, Sachs trenutno provodi daljnja istraživanja koja će gledati aktivnost mozga pri slušanju pjesama koje registriraju određene reakcije.

Time se nada da će saznati što neurološki uzrokuje te reakcije i zapravo pokušati naći način da ih iskoristi za liječenje psiholoških poremećaja, prenosi Indy 100.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene