Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Frederick Banting - prvi počeo primjenjivati inzulinsku terapiju na ljudima koji imaju dijabetes

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U čast Fredericka Bantinga na njegov rođendan obilježavamo Svjetski dan dijabetesa.

Prije točno 125 godina, 14. studenog 1891. godine u kanadskome Allistonu, rođen je Frederick Banting, znanstvenik i liječnik koji je prvi počeo primjenjivati inzulinsku terapiju na ljudima.

Pročitajte i ovo Ivona Poljak Zahvaća 500.000 građana Ova bolest treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a bolesnici posebno pate za blagdane: “Tipični sindromi su pojačana žeđ, mokrenje i umor” Slika nije dostupna UGROŽENIJI ZBOG KORONE Mnogi je ne prepoznaju dok nije kasno: Od ove bolesti u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba, a zovu je još i "tihi ubojica"

Zahvaljujući tome Banting je 1923. godine nagrađen Nobelovom nagradom za fiziologiju ili medicinu, baš kao i John Macleod, profesor fiziologije na Sveučilištu u Torontu, koji je Bantingu ustupio sredstva za rad, ali mu i omogućio da mu pri radu asistira njegov student Charles Best.

Banting je ideju prvi put 1921. godine probao na psima, pa već godinu dana kasnije započeo tretman na 14-godišnjem dječaku Leonardu Thompsonu, kojem se zdravstveno stanje počelo odmah rapidno popravljati.

U čast Fredericka Bantinga na njegov rođendan obilježavamo Svjetski dan dijabetesa. 

Dijabetes

Dijabetes je, podsjetimo, bolest kod koje je razina glukoze, odnosno šećera u krvi, previsoka. Hormon inzulin kojeg proizvodi gušterača regulira razinu glukoze u krvi, međutim kod dijabetesa gušterača ga ne proizvodi dovoljno ili je problem u načinu na koji stanice reagiraju na njega.

Svjetska zdravstvena organizacija na svojim stranicama navodi da je broj oboljelih od dijabetesa u porastu, odnosno da je 2014. godine zabilježeno da 422 milijuna ljudi boluje od tog poremećaja. Znanstvenici vjeruju da će do 2030. godine biti čak sedmi uzročnik smrti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene