Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesu li pretjerali?

FOTO Pogledajte je bolje: Ova je karikatura razljutila Japance!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski list Le Canard objavio je karikaturu koja je naljutila Japance.

Prije nekoliko dana Tokio je dobio domaćinstvo Olimpijskih igara 2020. , nakon što je japanski premijer Shinzo Abe uvjerio Međunarodni olimpijski odbor kako curenje radioaktivne vode iz nuklearke Fukushima ne predstavlja sigurnosni problem.

Pročitajte i ovo Karikatura izraelskog premijera Prosudite sami Guardianov karikaturist otpušten zbog crteža Netanyahua: "U vlaku sam primio zlokoban telefonski poziv" Slika nije dostupna Opsjeli je duhovi Japanski premijer ne želi u službenu rezidenciju jer je ukleta?!

No, objava karikatura u francuskom listu Le Canard šokirale su  Japance. One prikazuju sumo borce s viškom ruku i nogu, dok je u pozadini nuklearka Fukushima, a najavljivač izjavljuje kako je ''zahvaljujući Fukushimi sumo hrvanje postao olimpijski sport''. Sa strane su prikazane osobe odjevene u sigurnosna odijela s gas maskama na licu.

>>Francuski tjednik opet objavio karikaturu proroka Muhameda

Japanska vlada odmah je reagirala i objavila kako će se formalnim putem žaliti na karikature. Uputili su žalbu francuskom veleposlaniku u Tokiju. Glavni urednik lista ne vidi ništa sporno u njima.

''Reakcija japanskih vlasti nas je zaprepastila. Nismo uopće očekivali bilo kakvu reakciju. Karikatura Cabua i Mougeya nije imala namjeru nikoga uvrijediti. No, sloboda karikaturista omogućava im da prikažu tragediju u tijeku. Japanske vlasti žele da se ispričamo, no ja nevidim razlog zbog kojeg bi se trebali ispričavati'', rekao je glavni urednik lista Le Canard Louis-Marie Horeau Reutersu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene