Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legendarna Leica

Fotoaparat prodan za rekordnih 1,8 milijuna eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu je u jednoj bečkoj galeriji održana dražba na kojoj je Fotoaparat Leica serije 0 prodana za čak 1,8 milijuna eura,

Ovaj je fotoaparat bio jedan od samo 25 modela napravljenih 1923. godine kao prototipovi za kasnije uspješnu Leicu koja je bila prvi komercijalni fotoaparat koji je koristio 35 milimetarski film. Navodno ih je 'preživjelo' samo 12.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeti mu uhićenje Kineski milijarder ima plan kako se se dodatno obogatiti - spermom. Ali ne bilo kakvom: "Ovo je prilika da se spasi budućnost čovječanstva" Auti koji se prodaju na javnoj dražbi Navali, narode! Velika dražba državnih vozila: Auti i po 1000 kuna, pogledajte što se sve nudi

Ovu Leicu je kupio anonimni kupac na dražbi bečke galerije Westlicht za nevjerojatnih 1,8 milijuna eura uz koje je kupac morao platiti još 216.000 eura poreza i ostalih naknada, piše BBC.

Dražba je započela s cijenom od 300,000 eura, te su u galeriji smatrali kako neće nadmašiti iznos od 600,000 eura, pa je tako epilog ove dražbe bio i više no iznenađujuć.

Prijašnji rekord držala je također jedna Leica iz ove serije koja je 2007. godine bila prodana za 1,32 milijuna eura.

>> Fotoaparat prodan za 9,8 milijuna kuna

Inače, Leica je vrlo ugledan brand fotoaparat i kamera s tradicijom dugom 163 godine, Optički inženjer Leice, Oscar Barnack, u slobodno se vrijeme bavio fotografijom, a budući da je bolovao od astme, tražio je način kako napraviti što lakši fotoaparat kako bi se s njime mogao neometano kretati. Tako je otkrio potencijal 35 milimetarskog filma inače korištenog u holivudskim filmovima.

,Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene