Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Povijesni pronalazak

Pogledajte što su otkrili 100 godina stari negativi s ekspedicije na Antarktiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Negativi su bili zamrznuti unutar komada leda, a znanstvenici su mislili da se radi o pljesnivom novčaniku...

Negativi stari gotovo sto godina pronađeni u kolibi na Antarktiku otkrili su jedinstveni pogled na hrabre istraživače iz tog razdoblja. "Mi smo oduševljeni jer smo ih uspjeli praktički oživjeti", rekao je Nigel Watson, direktor zaklade koja se bavi očuvanjem povijesnih ekspedicijskih mjesta na Antarktici, piše Yahoo News.

Pročitajte i ovo Ilustracija Umjesto frižidera radijator Ledeno čudovište se budi te prijeti milijunima: "Bila bi to apsolutna katastrofa za svijet" Arheološka akcija u Sisku Istraživanje korita Kupe Arheološka senzacija u Sisku: "Nalazi se u uvjetima bez kisika, tako može opstati dugi niz godina"

Pomno su restaurirali 22 negativa i otkrili slike malog tima za podršku. Na njima su fotograf, znanstvenik i još osam muškaraca. Vjeruje se da su bili zaduženi za postavljane skladišta s oprskrbom za jednu od antarktičkih ekspedicija pod vodstvom Enrnesta Shackletona.

Inače, muškarci s fotografija ostali su zaglavljeni na Antarktiku dvije godine, a spasioci su došli po njih kada su tri muškarca već preminula. Koliba u kojoj su bili tada je zatvorena.

Osim slika, u kolibi je otkriveno više od 10 tisuća drugih predmeta. Negativi su bili smrznuti unutar sante leda, a istraživačima su na početku izgledali kao stari, pljesnivi novčanik. Ipak, pokazali su se vrijednim otkrićem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene