Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na najhladnijem kontinentu na planetu

FOTO Ovako će možda izgledati prvi grad na Antarktiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S klimatskim promjenama i globalnim zatopljenjem, kao i širenjem populacije, ima smisla razmišljati negdje u budućnosti o trajnom naseljavanju Antarktika.

Argentinski arhitekt Amancio Williams dizajnirao je futuristički grad kojeg bi se moglo napraviti na najhladnijem kontinentu na planetu.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Argentini JAKI UDARI VJETRA Kaos u Urugvaju i Argentini: Snažna oluja odnijela 16 života Javier Milei Održao prvi govor Prisegnuo Javier Milei, novi argentinski predsjednik: Veliki je obožavatelj Donalda Trumpa

Williamsov grad bio bi napravljen na antarktičkom poluotoku, koji se pruža prema krajnjem jugu Južne Amerike, odnosno prema krajnjem jugu Argentine. Pola grada bilo bi namjenjeno stanovništvu, a pola turistima, a naravno, u njegovom središtu bi se neizbježno našao veliki resort s hotelom.

Znanstvenici: Turizam predstavlja prijetnju za Antarktiku

Čitav grad bio bi izgrađen od laganih, i prethodno konstruiranih međusobno povezivih dijelova, koje bi se napravilo izvan Antarktike te bi ih se na taj kontinent dovozilo brodovima, prenosi io9.com.

Oblik grada bio bi takav da je otporan na udare vjetra. Betonski temelji bi se grijali do određene temperature na kojoj bi uvijek ostajao suh.

Grad bi u samom središtu imao zelene prostore, za farme i slično, a sam bi proizvodio svoju energiju i vodu. Struju bi se dobivalo iz vjetra. Grad ne bi zapravo sjedio na permafrostu, već bi ga od površine dijelilo 2,4 metra vode zagrijane na između 10 i 12 stupnjeva Celzija. Ista voda bila bi izolator od vrlo hladnog tla, kao i veliki bazen pitke vode ili tehničke vode, obzirom da bi otapanje vode tijekom zime bilo vrlo otežano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene