Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nikad nisam vidio ništa slično'

FOTO Mozak BEZ NABORA iznenadio znanstvenika: Kome je pripadao?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mozak bez nabora zaokupio je pažnju znanstvenika iz Londona.

U zbirci Sveučilišta u Teksasu nalazi se mozak koji je privukao pažnju jednog fotografa. Naime, u staklenoj posudi se čuva mozak koji nema nabore, već mu je površina gotovo posve glatka. Iako je posuda označena brojem, svi dokumenti o tom organu su izgubljeni. Jedino što se zna jest da je pripadao osobi koja je preminula 1970. godine, piše NewScientist.

>>
Znanstvenici razvili PRVI mini mozak!

Fotograf Adam Voorhes je proveo godinu dana tražeći više informacija o tom i drugim mozgovima koji se čuvaju u zbirci na Sveučilištu u Teksasu, ali bez uspjeha. Oznaka koja se nalazi na posudi navodi da je osoba kojoj je pripadao bolovala od agirije – poremećaja koji često dovodi do smrti i prije desete godine života. Može prouzrokovati grčenje mišića, napadaje i poteškoće u učenju.

David Dexter koji radi na Imperial koledžu u Londonu tvrdi da nikad prije nije vidio ništa slično. 'Primjere koje sam vidio nisu imale nabore u određenoj mjeri, ali nikad nisu bili glatki kao ovaj mozak', kazao je.

Ranije ove godine Sveučilište u Teksasu je naručila uređaj za magnetsku rezonanciju kako bi mogli detaljnije proučiti spomenuti mozak, ali i ostale iz zbirke. Ipak, identitet osobe kojoj je pripadao zauvijek će, čini se, ostati nepoznat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Šokirani znanstvenici Ženi u mozgu pronašli živog crva! Markotić otkrila je li to moguće i u Hrvatskoj: "Ova vrsta ne, ali..." Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene