Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNK analiza

FOTO Misteriozni grobovi: Pokopani zagrljeni, uskoro će se znati i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sibirskom selu Stravi Tartas otkriveno je 600 grobnica, a u desecima su parovi u zagrljaju. Uskoro će DNK analiza pomoći u otkrivanju zašto su preminuli u vječnom zagrljaju.

Godinama su istraživači u Sibiru istraživali desetke starih grobnih mjesta na kojima su tijela pokopana licem uz licem neki od njih sa spojenim rukama, kao da su u vječnom zagrljaju.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Uskoro bi DNK testovi mogli pomoći oko odgovora na pitanje: Jesu li to grobovi ljubavnika ili su ovi ostaci dokaz gnjusnog davnog običaja?, piše Huffington Post.

Tijela su dio masovne grobnice locirane u sibirskom selu Stravi Tartas. U tom je području otkriveno 600 grobnica, a u desecima su parovi u zagrljaju. Vjeruje se da grobnice pripadaju kulturi Andonovo, koja je na tom području živjela 1800 godina prije Krista.

Šokantne priče o živo zakopanima

'Možemo nagađati da je suprug umro, a supruga bila ubijena kako bi bila pokopana s njim, ili možda je grob bio otvoren neko vrijeme, pa su drugu osobu pokopali kada bi i ona preminula. A možda se doista radi o simultanim smrtima', rekao je Vyacheslav Molodin, ruski arheolog.

Nada se da će novi DNK testovi pomoći utvrditi vezu između pokopanih parova. Na primjer, ako se otkrije da su neka tijela roditelji i djeca, ovakvo pokapanje moglo bi značiti okupljanje obitelji u kulturi Andronovo.

'Prvo moramo ustanoviti nedvosmisleno srodstvo onih koji su pokopani. Do nedavno, arheolozi nisu imali takvu priliku, mogli su saznati samo spol o dob preminule osobe, ali sada su nam na raspolaganju i alati pomoću kojih možemo otkriti srodstvo', zaključuje Molodin.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene