Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkud pivo, krastavac...

FOTO Karte Europe otkrivaju porijeklo riječi koje često koristimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korijene riječi koje često koristimo u svakodnevnom govoru možda nije jednostavno objasniti govorom. Zato su tu karte koje na jednostavan način daju neka pojašnjenja.

Najveći broj europskih jezika dolazi iz zajedničke indoeuropske obitelji.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć"

Premda se korijeni mnogih današnjih riječi mogu svesti na zajednički pretpostavljeni oblik, one su do svog današnjeg oblika prošle dug put, pri čemu su različiti jezici u raznim okolnostima u većoj ili manjoj mjeri kroz povijest utjecali jedni na druge.

>> FOTO Evo kako bi kontinenti i države izgledali po glavi stanovnika

Na društvenoj mreži Reddit jedan je korisnik objavio nekoliko zanimljivih prikaza Europe, na kojima se mogu vidjeti neki od tih utjecaja, piše Business Insider.

Uzete su neke od najčešće korištenih imenica - crkva, medvjed, pivo, jabuka, naranča, ruža, ananas, čaj i krastavac. Na karti je na svakoj od država napisan oblik spomenutih riječi kakav se većinom koristi u standardnom govoru.

Pritom su riječi sličnog oblika sa zajedničkim neposrednim korijenom označene istom bojom, što pokazuje kako je neki jezik u povijesti utjecao na druge jezike. Na svakoj je karti na gornjoj lijevoj strani ispisana i legenda s kratkim opisom značenja svake boje.

Na postanak riječi 'crkva' u većini je jezika najveći utjecaj imao starogrčki jetik, riječ 'naranča' u zapadnu i srednju Europu 'stigla' je iz sanskrta, dok se na istoku i sjeveru najčešće koristi izraz koji u doslovnom prijevodu znači 'jabuka iz Kine'.

U priloženoj fotogaleriji možete proučiti razne utjecaje za sve spomenute riječi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene