Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiva karta

FOTO Kad bi Hrvatska bila jedna od država SAD-a bila bi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanimljiva karta SAD-a pojavila se u tamošnjim medijima, a uspoređuje BDP američkih saveznih država s BDP-om drugih zemalja svijeta. U kartu je uvrštena i Hrvatska.

Mark Perry s American Enterprise instituta napravio je kartu SAD-a koja u svjetsku perspektivu stavlja američku ekonomiju, koja je teška 16 bilijuna dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šok u školi Krvavi sat biologije: Nastavnik ubio zeca i oderao ga pred učenicima Slika nije dostupna Nevjerojatan trenutak VIDEO Jednostavno je zasvijetlila: 'Mislim da me upravo udarila munja!'

SAD ima udio od 4,4 posto svjetskog stanovništva, a njihov udio BDP-a u svijetu 2012. godine iznosio je nevjerojatnih 22,3 posto. "Nije loše", zaključuje Business Insider.

Kako smo spomenuli da je na kartu uvrštena i Hrvatska, secirajmo malo daj dio karte.

Hrvatska je smještena tako na poziciju savezne države Idaho u SAD-u. O hrvatskom gospodarstvu nećemo, ali spomenimo neke osnovne stvari vezane za Idaho.

"Krumpir" država

Hrvatska ima površinu od 56.594 kvadratnih kilometara i 4.284.889 stanovnika. Idaho je čak četiri puta veći te ima više nego trostruko manje stanovnika. Dakle, Idaho ima površinu od 216.632 kvadratnih kilometara i 1.595.728 stanovnika.

Hrvatska ima nominalni BDP od 60.109 milijardi dolara, a Idaho 58,2 milijarde dolara.

Idaho je zadužen za trećinu proizvodnje krumpira u SAD-u i jedan od nadimaka te države je "krumpira država". Idaho ima još jedan nadimak, "država dragog kamenja", jer su tamo u tlu pronađene gotovo sve vrste kristala, minerala i ostalog vrijednog kamenja.

Jedini grad u Idahu koji ima preko 100.000 stanovnika jest Boise, a to je ujedno i glavni grad te savezne države.

Zanimljivih podataka o Idahu ima doista puno, no spomenuti ćemo samo još njihov državni moto, koji glasi "Esto Perpetua" (Neka traje vječno).

Novi susjedi

Vratimo se karti i pogledajmo novopečeno susjedstvo Hrvatske prema toj karti. Prva stvar koja upada u oči jest da nas naši susjedi Srbi prate. Oni su "zauzeli" državu Wyoming.

Novi susjedi su nam Kenijci, koji su zauzeli Montanu. Južni susjed nam je Bangladeš, koji se smjestio u Utah. Još jedan južni susjed nam je i Irak, koji je zauzeo Nevadu.

Zapadni susjedi su nam Irci, koji su se smjestili u Oregon te Venecuelanci, koji su se smjestili u državu Washington.

Pogledajte kartu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene