Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije šala

Fizičar gradi vremensku mašinu kako bi spasio pokojnog oca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ronald Mallett inspiraciju je pronašao u teoriji relativnosti Alberta Einsteina, odnosno u geometrijskoj teoriji koja postulira da prisutnost mase i energije "zakrivljuju" prostor i vrijeme.

Premda će se na prvu učiniti da je riječ o prvotravanjskoj šali, uvaženi fizičar Ronald Mallett doista je na pragu početka građenja vremenske mašine kako bi spasio pokojnog oca kojem je posvetio sav svoj rad. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Mallet se nada kako će mu u ostvarenju cilja pomoći jednadžba do koje je došao još prije 15 godina, a koja bi mogla u potpunosti promijeniti pogled ljudi na vrijeme ukoliko se utvrdi da je ispravljeno postavljena.

Od početka testiranja jednadžbe dijeli ga još 250.000 dolara, koliko mora prikupiti kako bi mogao nastaviti izradu studije vremenske mašine.

Profesor na sveučilištu u Connecticutu (69) bez oca je ostao kada mu je bilo samo deset godina, te se još tada čak zavjetovao da će se pokušati vratiti kroz vrijeme kako bi ga mogao upozoriti na srčani udar.

Inspiraciju je pronašao u teoriji relativnosti Alberta Einsteina, odnosno u geometrijskoj teoriji koja postulira da prisutnost mase i energije "zakrivljuju" prostor i vrijeme.

U realizaciji nauma će mu uz potencijalne investitore nastojati pomoći i kolega Chandra Roychoudhuri, laserski fizičar, kojemu je zadatak izgraditi protoip mašine podignute na spomenutoj jednadžbi.

"Ljubav prema mome ocu snažna je kao i prije 60 godina. On će mi biti u mislima i kad se nađem na samrtničkoj postelji. Njegova prerana smrt me upravo učinila čovjekom kakvim sam danas", rekao je u utorak za Washington Post fizičar koji je dugo na jednažbi radio u tajnosti kako ga kolege ne bi proglasile luđakom.

Pogledajte i poslušajte kako je svoju teoriju pokušao objasniti na CNN-u još prije osam godina:  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene