Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Mobilni stroj iz Njemačke

Fekalije – novi izvor struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem svijeta u 300 izbjegličkih logora živi oko 2,4 milijuna ljudi. Među najvećim problemima, s kojima se susreću, spominju se nedostatak energije potrebne za kuhanje i rasvjetu, ali i odstranjivanje izmeta iz logora.

Kako bi pokušao riješiti njihov problem, njemački inženjer za zaštitu okoliša Eckhard Kraft osmislio je 'anaerobni postupak'. Namjerava izraditi mobilni stroj za odstranjivanje fekalija, koji će se istovremeno koristiti i kao izvor bio-plina za kuhanje.

Pročitajte i ovo Teslin robot - 1 Očevici ostali u šoku Strava u Teslinoj tvornici, robot napao inženjera: "Zario mu je metalne kandže u leđa i ruku, krvi je bilo posvuda" Kiše donijele poplave i jeftiniju struju - 6 Proradile hidroelektrane Kako je Hrvatska zbog jedne stvari koja je mnogima donijela nevolje od velikog uvoznika postala - izvoznik struje

Kraft je rekao kako su njegovi bivši studenti, koji rade kao 'Liječnici bez granica', uvijek isticali kako je u logorima energija veoma važna, ali se drva za loženje potroše već za 3 do 4 dana.

Kako bi svoj projekt i pokrenuo, potrebna mu je financijska pomoć, za koju se okrenuo bankama. No, neke su ga banke već odbile zbog 'neisplativnosti', piše Deutsche Welle.

Ipak, Kraft ne odustaje, jer je uvjeren da se stroj itekako isplati, a na taj način će doprinijeti poboljšanju životne kvalitete i sigurnosti u izbjegličkim logorima. Kraft se nada da će im svoju pomoć biti u mogućnosti ponuditi u roku od dvije godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene