Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija o društvenim mrežama

Facebook uzrokuje depresiju, tjeskobu i paranoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Psihološke studije pokazale su da pretjerano posjećivanje Facebooka može uzrokovati niz problema sa mentalnim zdravljem djece i tinejdžera.

Psiholozi su nedavno počeli otkrivati koristi i rizike korištenja društvenih mreža, te kako one utječu na ljudsku interakciju, no tek je nedavno provedena studija pokazala da korištenje Facebooka i slične tehnologije može imati negativne posljedice na mentalno zdravlje djece i mladih, prenosi Daily Science.

Pročitajte i ovo Škole - 1 Razgovor kao lijek Tragedija prestravila djecu u hrvatskim školama, ravnatelji vape za psiholozima: ''Svi idu ondje gdje dobiju bolje mogućnosti'' Ella Selak Bagarić, Hrvatska psihološka komora - 5 Savjet za roditelje i društvo Psihologinja nakon tragedije ukazala na jednu važnu stvar i poručila: "Mi smo davno prije ovog događaja ušli u crveno"

Ova saznanja otkrio je javnosti autor studije o utjecaju Facebooka, dr. Larry D. Rosen sa kalifornijskog sveučilišta.
Tinejdžeri i mladi koji su konstantno na Facebooku, češće pokazuju prisutnost nekih psiholoških poremećaja poput paranoje, agresivnosti, asocijalnog ponašanja i povećanog konzumiranja alkohola. Također, Facebook može dovesti do razvijanja narcisoidnog karaktera upravo iz razloga što pojedinac putem Facebooka može konstantno pružati drugima informacije o sebi, svojim postupcima, emocionalnom stanju i slično.

Osim negativnih utjecaja na mentalno zdravlje, redovno korištenje tehnologije poput društvenih mreža, video igrica i interneta može kod djece i mladih uzrokovati i probleme sa fizičkim zdravljem poput čestih želučanih problema, problema sa spavanjem, ali i tjeskobe i depresije.

Studija je također pokazala da djeca koja se svakih 15 minuta 'ulogiraju' na Facebook dok uče, imaju lošije ocjene u školi. Osim društvenih mreža, koncentraciju djece za vrijeme učenja često prekidaju SMS poruke, mobilne aplikacije i slično.

Unatoč mnoštvu negativnih posljedica društvenih mreža i općenito tehnologije, koje je otkrila ova studija, nije sve tako crno.
Naime, društvene mreže mogu pomoći introvertiranim tinejdžerima da steknu socijalne vještine i izgrade povjerenje spram drugih. Isto tako putem društvenih mreža, profesori mogu lakše i češće komunicirati s učenicima što mnogima olakšava učenje.

Dr. Rosen je izjavio i kako roditelji ne bi trebali gubiti vrijeme na kontroliranje dijetetovog korištenja interneta i društvenih mreža.
'Ako smatrate da biste trebali nadzirati svoje dijete na društvenoj mreži, u krivu ste. To je čisto gubljenje vremena. Vaše dijete će pronaći način kako da to radi bez vašeg nadzora. Zato bi roditelji trebali na vrijeme početi razgovarati s djecom o pravilnom korištenju tehnologije, te na vrijeme početi graditi odnos povjerenja kako bi vam se vaše dijete uvijek moglo povjeriti'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene