Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje poznate stvari

Evo nekoliko stvari koje možda niste znali o Uskrsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao i kod svakog drugog vjerskog praznika, tako i kod Uskrsa postoje možda stvari za koje niste dosad znali.

Crkveni Sabor u Nikeji odlučio je 325. godine da Uskrs postane pravi kršćanski blagdan, to je poznata stvar, no manje je poznato da su odredili da se slavi prve nedjelje nakon punog mjeseca koji pada iza 21. ožujka, odnosno ekvinocija.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima" Uskrs, ilustracija Sretan Uskrs Znate li razliku između Uskrsa i Vazma? Neki su običaji jako zanimljivi

Ukrašavanje i darivanje jaja na Uskrs stoljećima je bila tradicija u Egiptu, Grčkoj i Rimu, kao simbol života. Mnogi rani kršćani razmijenjivali su crvena jaja kao simbol kraja Isusovog života i njegovog uskrsnuća.

Mit o uskršnjem zeki, prema nekim izvorima, potječe od stare gemanske priče o ženi koja je ukrašavala jaja i ostavljala ih posvuda da ih djeca mogu pronaći.

Jeste li znali da su prve uskršnje košare u kojima su se držala ukrašena jaja, zapravo trebale predstavljati ptičja gnijezda? Tijekom vremena ta je percepcija izblijedila i danas košara nije ništa više od onog što jest.

Prema nekim tvrdnjama, engleska riječ za Uskrs (Easter) potječe od riječi Eastere, koja predstavlja anglo-saxonsku božicu koja simolizira zeca i jaje.

U Rusiji se slavi i Lazarova subota, tjedan dana prije samog Uskrsa, kojom se pravoslavni kršćani prisjećaju uskrsnuća Lazara, kojeg je iz mrtvih vratio sam Isus Krist.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene