Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Pravilnik

EU uskoro objavljuje 'crnu listu' životinjskih vrsta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija uskoro će objaviti 'crnu listu' životinja, štetnih za okoliš, koje će biti zabranjene za kupovinu i uvoz.

Puž ubojica, Azijska bubamara i Bozamski štakor, samo su neke od životinja koje će, prema planovima Europske Unije biti stavljene na 'crnu listu' životinja koje brzim širenjem ugrožavaju okoliš, poručio je u srijedu europski povjerenik za zaštitu okoliša, a prenosi The Economic Times.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Ilustracija Dodatna sredstva Ozbiljno upozorenje Europske komisije: Postoji ogroman rizik od terorističkih napada u EU-u!

Institucije Europske unije složile su se da se treba sastaviti popis takvih štetnih vrsta što prije, zbog toga što njihovo nezaustavljivo širenje utječe na opstanak ostalih vrsta, a osim što su štetne za okoliš, postale su potencijalna opasnost za uzrokovanje i širenje novih bolesti i zaraza, rekao je povjerenik EU.

U zagrebačkom ZOO-u obilježen Svjetski dan divljih vrsta

Tako će od 2016. godine vrste poput azijske bubamare, koja prijeti autohtonim vrstama u Velikoj Britaniji, poput leptira i drugih kukaca, biti zabranjeno kupovati i na bilo koji način uvoziti na britanski otok.

Takozvani puž ubojica koji potječe s Pirenejskog poluotoka, koji je poznat po tome da se hrani 'slabijim vrstama', također će se naći na ovoj europskoj listi zabranjenih životinja za uzgoj, jednako kao i japanski korov koji se proširio diljem Francuske, ali i Bozamski štakor, vrsta koja oštećuje kanalizaciju diljem Amerike.

'Pravilnik neće biti usmjeren na vrste koje ljudi obično drže u domovima i vrtu', rekao je povjerenik europske Komisije.

Brazil: Otkrivena nova vrsta riječnog dupina

'Na listi će se naći vrste koje se brzo razmnožavaju i šire preko granica država, ali i mora, te čine velike štete prirodnim staništima drugih životinja. Iz tog razloga donosimo ovakve mjere' dodaje povjerenik.

Prema podacima Europske unije u ovom trenutku na takvoj jednoj europskoj 'crnoj listi' štetočina nalazi se oko 12.000 vrsta, od koji se njih 15% nekontrolirano širi.

U sklopu ovog sporazuma očekuje se da će se Europski parlament po ovom pitanju usuglasiti već sljedeći mjesec, a sve članice Europske unije morat će organizirati provjere kojima će se njihovo širenje kontrolirati, a ako će biti potrebno i određenim mjerama spriječiti. Sve kako bi se štete koje uzrokuju svele na minimum.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene