Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine tisuća komadića

NAIŠLI NA DRAGOCJENOSTI 'Nevjerojatno je čega sve ima u smeću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su stoljećima ležali prekriveni smećem, znanstvenici i volonteri su uspjeli dešifrirati stotine tisuća komadića papirusa iz drevnog Egipta.

Staroegipatski zapisi koji su stoljećima ležali na otpadu kriju različite zapise - od liječničkog izvješća o utapanju 12-godišnje robinje do Knjige izlaska koja je pisana poput grčke tragedije.

Pročitajte i ovo Morski pas žrtva ostala bez ruke Stravičan napad morskog psa u poznatom ljetovalištu: Prijateljice su bile u moru, a napravile su kobnu pogrešku Ilustracija Upućeni trgovci potvrdili Rusija prodala pola milijuna tona pšenice po nižoj cijeni jednom od najvećih svjetskih uvoznika

Dešifrirani su zahvaljujući pomoći 250 tisuća volontera širom svijeta koji su prepisivali dijelove fragmenata papirusa pronađenih na mjestu drevnog egipatskog grada Oxyrhynchusa koji se nalazio oko 250 kilometara južno od današnjeg Kaira.

Stare egipatske zapise otkrili su arheolozi bernard Grenfell i Arthur Hunt 1897. godine kada su počeli kopati nešto što im je izgledalo kao pješčana dina. A onda su otkrili kako je ona prepuna smeća i papira koje su ostavili stari Egipćani. Arheolozi su prikupili čak 500 tisuća fragmenata papirusa koji su pohranjeni u biblioteci u Oxfordu. Puno teži posao od prikupljanja papirusa bilo je dešifriranje pisma i spajanje komadića koji datiraju iz 1. stoljeća prije nove ere do 7. stoljeća nove ere kada je Egipat bio pod vlašću Grka i Rimljana.

Od 1898. do 2012. stručnjaci su uspjeli transkribirati samo 5000 od pola milijuna komadića. No, onda su ih odlučili učiniti dostupnima javnosti, a rezultat je bio fantastičan - dešifrirano je čak 200.000 komadića od kojih su neke već načeli crvi, neki su bili masni i sl.

Među otkrivenim dokumentima neki su vrlo vrijedni, poput dijela izgubljene Euripidove tragedije, Andromede.

'To je kao da smo pronašli izgubljeni dio Shakespearea', kazao je profesor Dirk Obbink s Oxfordskog sveučilišta. Pravo otkriće je davno izgubljeni prijevod Knige izlaska.

'Sada imamo pravu kopiju, govor Mojsija koji priča povijest svojeg života i kako su ga kao bebu pronašli u trstici. Sada možemo spojiti neke dijelove davno izgubljenog književnog djela. Nevjerojatno je čega sve ima u smeću', zaključuje profesor Obbink, a prenosi Independent.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene