Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strpljivo čekao

Dvaput zaredom snimio rijedak fenomen!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz malo strpljenja i dobar digitalni fotoaparat, astrofotograf je uspio snimiti zeleni odsjaj prilikom zalaska sunca na jednoj kalifornijskoj plaži.

Iako se taj fenomen javlja samo na djelić sekunde, fotograf Josh Knutson, snimio je video, koji možete vidjeti, 27. listopada na plaži Solano u Kaliforniji. 'Sreća je htjela da snimim dva zelena odsjaja u jednom zalasku sunca, u jako kratkom vremenskom intervalu. Svaki od njih trajao je možda sekundu ili dvije. Bio je to divan prizor za vidjeti pa makar i samo na trenutak', rekao je Knutson za space.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Više liči na Karibe...' Svijet očaran hrvatskom plažom: 'Kad vam postane vruće zaronite u tirkiznu uvalu' Slika nije dostupna Stigla upozorenja Visoka ultra-ljubičasta zračenja, temperature iznad 30! EVO kada dolazi osvježenje...

>> FOTO Nevjerojatna interaktivna fotografija oluja na Suncu

Knutson je dodao kako je dugo čekao priliku kako bi vidio zeleni odsjaj u Novom Meksiku, gdje živi i za koji kaže da je taj fenomen otamo gotovo nemoguće vidjeti.

Dva 'trzaja' u videu, koja se mogu primijetiti, zapravo su trenuci u kojima je Knutson snimio fotografije zelenog odsjaja tijekom istovremenog snimanja videa svojim fotoaparatom. Jedna od opcija njegovog fotoaparata je i ta da može istovremeno snimati video i fotografirati dok snima.

Zeleni odsjaj koji je Knutson snimio, zapravo je lom sunčevog svijetla u atmosferi, koja djeluje slično kao prizma, koja razbija bijelu svjetlost u spektar boja. Te boje spektra nestaju jedna po jedna redom, počevši od boja s najdužom valnom duljinom pa prema onima s najmanjom. Zelena boja je posljednja koja nestaje. Pogledajte video i pokušajte sami pronaći trenutak kojeg je snimio Knutson.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene