Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prirodoslovni muzej

Družili smo se s opasnim tarantulama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako izgleda kad se najveći svjetski pauk tarantula krene braniti? U Prirodoslovnom muzeju, gdje su izloženi živi otrovni pauci, škorpioni i stonoge koji su u posljednje vrijeme sve češće kućni ljubimci, veliki pauk reagirao je karakteristično za tu u nas malo poznatu vrstu.

Nisu napadački raspoložene, ali kad slučajno ugrizu, nakon 10 do 15 minuta vi osjećate nevjerojatnu bol jer sprječava živčanu vezu. Pustio je malo paučine, ali nažalost nije pustio samo to. 'Oni imaju izvanredno jake i oštre dlačice, mogu izbacivati svoje dlačice s nogu odnosno sa zadnjeg dijela tijela i onda može doći do blage urtikarije odnosno do blagog svrbeža', rekao je Franjo Perović, kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesvakidašnja situcija Aktiviran alarm u muzeju, vatrogasci se šokirali kad su shvatili uzrok Slika "Slike" su izložene Muzej umjetniku platio 67.000 eura za dvije slike, predao je prazna platna i nazvao ih "Uzmi novac i bježi"

No neki ih ipak vole imati u kućama i kao ljubimci požive i do 25 godina. Bez hrane mogu mjesecima. Većina uzgojnih pauka koje smo vidjeli u Prirodoslovnom muzeju hrani se cvrčcima, ali pojest će i manju pticu, miša, voluharicu. Za nekoliko sati isplete 300 km paučine. Paukove kao kućne ljubimce možemo preporučiti odraslim osobama. 'Ne bi ih preporučio djeci radi bacanja tih dlačica koje su iritirajuće, a isto tako da slučajno padne ima taj zadnji dio tijela mekan i može na čvrstoj podlozi se jednostavno rasplinuti', zaključuje Perović.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene