Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh stručnjaka za robotiku

Dobio bioničku ruku: Prvi put nakon deset godina osjetio dodir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dennis Aabo izgubio je lijevu ruku u nesreći s vatrometom, a nova vrsta bioničke ruke omogućila mu je da opet osjeti dodir u prstima.

Danac Dennis Aabo izgubio je lijevu ruku u nezgodi s vatrometom prije gotovo deset godina. Sada je isprobao novu vrstu bioničke ruke koja mu je omogućila da prvi put nakon nesretnog događaja osjeti dodir u prstima, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važnost dodira Biste li na ulici zagrlili potpunog neznanca? Slika nije dostupna Tako moćan Pomaže bebama da rastu, slijepima da vide...

Bionička ruka, rezultat suradnje stručnjaka za robotiku iz Italije, Njemačke i Švicarske, spojena mu je na živce u gornjem dijelu ruke nakon operacije u Italiji. Aabo (36) je rekao da je ruka nevjerojatno dobra. Na laboratorijskim testovima mogao je, čak i s povezom na očima, dodirom utvrditi oblik i čvrstoću predmeta.

'Želim da mi odrežu šaku da mogu opet normalno živjeti'

'Ovo je prvi put da je osoba s amputiranom rukom imala osjećaj dodira preko umjetne ruke u stvarnom vremenu', rekao je profesor Silvestro Micera iz instituta Ecole Polytechnique Federale de Lausanne i sveučilišta Scuola Superiore Sant'Anna U Pisi.

Micera i suradnici na umjetnu su ruku dodali senzore koji mogu bilježiti i mjeriti informacije o dodiru. Pomoću računalnih algoritama znanstvenici su električne signale pretvorili u impuls koji živci mogu tumačiti.

'Najveća razlika bila je kada sam nešto uzeo i bez gledanja mogao osjetiti što sam radio. Mogao bih koristiti ruku u mraku', rekao je Aabo, koji je u sklopu projekta prošao kroz dvije operacije te mjesec dana testiranja.

'On je heroj', rekao je profesor Paolo Rossini iz Sveučilišne bolnice Agostino Gemelli u Rimu. 'Svi smo mu vrlo zahvalni'. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene