Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karika koja nedostaje

ZAGONETKA STARA 15.000 GODINA Otkriveno nepoznato poglavlje ljudske povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije gotovo 15 tisuća godina među prastanovnicima Europe došlo je do promjena koje znanstvenici nikada, do sada, nisu identificirali.

Analizom DNK koja je izuzeta iz zubi i kosti razotkriveni su dokazi velikog preokreta koji se dogodio u genetskom kodu naroda na području Europe, što se poklapa sa vremenom kada je došlo do velikih klimatskih promjena, odnosno ledeno doba. To je, bez presedana, kažu znanstvenici, 'nepoznato poglavlje ljudske povijesti' u kojoj su lovačko-sakupljačke skupine zamijenjene 'tajanstvenom populacijom ljudi'.

Stručnjaci sa Max Planck Instituta u Njemačkoj tvrde kako su ne-Afrikanci krenuli istočno, prema Aziji i Australiji, prije nego što je led prekrio Europu. Koristeći se genetičkim fragmentima iz ljudskih ostataka starih gotovo 30 tisuća godina, znanstvenici su rekonstruirali DNK ljudi koji su živjeli u Europi između 35 i 7 tisuća godina. Fokusirajući se na mitohondrijsku DNK mogli su pratiti materinsku liniju te su otkrili da su specifični genetski markeri odjednom nestali na kraju ledenog doba.

Naime, Europljani koji su živjeli na našim prostorima nakon ledenog doba nisu imali taj jedinstveni genetski marker, no danas ga imaju stanovnici Azije, Australije te Indijanci u Americi. Znanstvenici su zaključili kako su Europljani, prije 50 tisuća godina, krenuli prema Istoku, a potvrda toga je da specifičnog markera od 14.500 godine kod stanovnika Europe više nema.

'Otkrili smo potpuno novo poglavlje u ljudskoj povijesti - na kraju ledenog doba potpuno se promijenilo stanovništvo u Europi. Potomci lovaca-sakupljača krenuli su na jug, a zamijenila ih je potpuno druga populacija ljudi, koja je bila izolirana', kazao je jedan od autora Johannes Krause.

Nakon dodatnih DNA analiza bit će jasniji uvid u genom starih Europljana, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Prosvjedi u Europi - 2 nezadovoljstvo se širi Ne jenjavaju prosvjedi u Europi: "Problem je što umjesto da napravimo korak naprijed, mi radimo deset koraka natrag"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene