Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka teži 8 kg

FOTO Ovaj dječak ima najveće ruke u Indiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kaleem je osmogodišnji Indijac koji ima potpuno neobično djetinjstvo. Razlog tome su njegove ruke koje zajedno teže nevjerojatnih 16 kilograma!

Osmogodišnji Kaleem zasigurno je jedan od najzanimljivijih dječaka u Indiji. Naime, svaka njegova šaka teška je osam kilograma, a liječnici se ne mogu načuditi njihovoj nabujalosti.

Pročitajte i ovo Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji Leopard Viralna snimka VIDEO Dječaku u ured ušetala velika zvijer, fantastična reakcija spasila mu život

Kaleem zbog svojih predimenzioniranih šaka ne može obavljati neke svakodnevne radnje, poput primjerice vezanja cipela, odijevanja ili zakopčavanja odjeće. Osim toga, čitav život suočen je s maltretiranjem i izbjegavanjem od strane vršnjaka.

Majka i sin rođeni bez ruku

'Ne idem u školu zato jer mi učitelji kažu da se ostala djeca boje mojih ruku', tužno priznaje mali Kaleem. Bojazan zbog njegovih šaka neka djeca izražavaju nasilnim putem pa je ovaj osmogodišnjak učestala meta onih kojima je zabavno 'pretući klinca s velikim rukama'. Kad ga je otac Shamin pokušao upisati u školu, njezin ravnatelj upozorio ga je da će se institucija najprije pismenim putem morati odreći odgovornosti u slučaju zlostavljanja ili izrugivanja Kaleema.

Njegovi roditelji očajnički traže pomoć, no bezuspješno. Mjesečno zarađuju 15 funti što bi bilo nešto manje od 143 kune. 'Htjeli smo ga odvesti u bolnicu, ali smo se toliko puta našli u bezizlaznoj financijskoj situaciji da je moja žena morala ići prositi', objasnio je Shamin. Kaleemov otac krivi sebe zbog svoje malene plaće budući da nije siguran hoće li mu sin ikada moći samostalno funkcionirati. 'Teško se hrani zato jer mu se šaka ne savija pravilno... tako da ga mi hranimo', nastavlja Shamin.

Zbog manjka novaca, roditelji su malenog Indijca uspjeli odvesti samo lokalnom liječniku koji im je uništio nade u skorašnje 'izliječenje'. Tvrdi da u svojoj praksi, pa tako ni kroz ostale medicinske primjere nikada nije vidio da su ruke onoliko narasle. 'Dok ne napravimo odgovarajuće genetsko testiranje, ne možemo reći što je točno prouzrokovalo ovu deformaciju', zaključio je doktor. Izuzev ove tjelesne anomalije, dječakovo je zdravlje u najbolje redu.

Kaleemova majka tvrdi da je znala da je poseban od samog njegovog rođenja. 'Njegove su ruke bile velike, a prsti dugi. U početku su mu šake bile malene, ali su ubrzo počele rasti, baš kao i njegovi prsti', prisjeća se dječakova majka Haleema.

Ako mu šake i prsti nastave rasti, ovaj osmogodišnjak mogao bi se naći u životnoj opasnosti. Velike ruke preopteretile bi kardiovaskularni sustav koji bi zbog njih štedio ostatak tijela opskrbom kisika. Time bi mu život bio osjetno skraćen. Pedijatar iz okolice Delhija na temelju fotografija pretpostavio je da bi dječakovo stanje moglo imati veze s lymphangiomom (malformacije limfnog sustava) ili hamartomom (benigni tip tumora koji potiče tijelo da proizvodi dodatno tkivo).

Oba su stanja izlječiva što je ulilo novu dozu optimizma Kaleemovim roditeljima. 'Imam osjećaj da postoji način da dopremo do izvora koji bi mojem sinu mogao ponuditi normalan život', ohrabren je Kaleemov otac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene