447186
447186
447186
447186
447186

DISCOVER KRKA

  • , 20.08.2016., 08:59
  • Autor:
  • komentara

Premda je Skradinski buk najpoznatiji, zapravo je Roški slap najpristupačniji slap na rijeci Krki, dostupan s obje strane rijeke zahvaljujući sedrenoj barijeri premoštenoj još od rimskih vremena.

 
 
 
 
Krka
Krka

Ali povijest čovjeka ovdje počinje još kasnije. Na vrhu kanjona iznad Roškog slapa ne propustite posjetiti Oziđanu pećinu, pretpovijesni lokalitet s brojnim ostacima ljudskog boravka od 5000 do 1500 godina prije Krista.

Tu počinje i poučno-pješačka staza dužine 8,5 km koja vodi preko Roškog slapa. Pogled sa stepenica iznad kanjona otkriva prizor koji su u narodu prozvali Ogrlice. Niz malih kaskadica preko kojih se prelijeva voda zaista podsjeća na najljepše ogrlice koje možemo zamisliti.

Na Roškom slapu nalaze se vodenice koje su izuzetno zanimljive. Restaurirani kompleks omogućuje posjetitelju doživljaj života stanovnika ovih prostora u prošlosti kad su vodenice bile povod sukobima i borbi za prevlast.

Na Roški slap možete doći cestama iz Šibenika, Drniša, Knina i Skradina. Lijevom obalom Krke slijedite putokaz za Pakovo selo, zatim pravac Visovac te Roški slap. Desnom obalom Krke do Roškog slapa slijedite putokaz za Kistanje, zatim Laškovicu i Roški slap.

Na lijevoj obali Krke prije spusta za Roški slap slijedite putokaz za Bogatiće Miljevačke, zatim smjer Bogatići Prominski pa se nakon 300 metara zaustavite na parkiralištu NP „Krka“ i slijedite stazu.

Od parkirališta NP „Krka“ u Bogatićima Miljevačkim možete krenuti pješice 8,5 km dugom poučno-pješačkom stazom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, jednom od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj s koje se pruža jedinstven pogled na prekrasnu prirodu.

Uistinu doživjeti Krku znači iznova otkriti sva povijesna nalazišta i kulturološke fenomene u jedinstvenom okruženju prirodne ljepote.

Istražite Krku i uživajte!

Potražite nas na www.np-krka.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se