Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DISCOVER KRKA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda je Skradinski buk najpoznatiji, zapravo je Roški slap najpristupačniji slap na rijeci Krki, dostupan s obje strane rijeke zahvaljujući sedrenoj barijeri premoštenoj još od rimskih vremena.

Ali povijest čovjeka ovdje počinje još kasnije. Na vrhu kanjona iznad Roškog slapa ne propustite posjetiti Oziđanu pećinu, pretpovijesni lokalitet s brojnim ostacima ljudskog boravka od 5000 do 1500 godina prije Krista.

Pročitajte i ovo NP Krka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Primjer drugima Umjesto zarade izabrali prirodu: Jedini u Hrvatskoj ograničili broj posjetitelja, ali to im se višestruko vratilo Slika nije dostupna Potraga trajala dva tjedna Policija potvrdila: Tijelo koje je isplivalo kod Visovca nestali je maloljetnik

Tu počinje i poučno-pješačka staza dužine 8,5 km koja vodi preko Roškog slapa. Pogled sa stepenica iznad kanjona otkriva prizor koji su u narodu prozvali Ogrlice. Niz malih kaskadica preko kojih se prelijeva voda zaista podsjeća na najljepše ogrlice koje možemo zamisliti.

Na Roškom slapu nalaze se vodenice koje su izuzetno zanimljive. Restaurirani kompleks omogućuje posjetitelju doživljaj života stanovnika ovih prostora u prošlosti kad su vodenice bile povod sukobima i borbi za prevlast.

Na Roški slap možete doći cestama iz Šibenika, Drniša, Knina i Skradina. Lijevom obalom Krke slijedite putokaz za Pakovo selo, zatim pravac Visovac te Roški slap. Desnom obalom Krke do Roškog slapa slijedite putokaz za Kistanje, zatim Laškovicu i Roški slap.

Na lijevoj obali Krke prije spusta za Roški slap slijedite putokaz za Bogatiće Miljevačke, zatim smjer Bogatići Prominski pa se nakon 300 metara zaustavite na parkiralištu NP „Krka“ i slijedite stazu.

Od parkirališta NP „Krka“ u Bogatićima Miljevačkim možete krenuti pješice 8,5 km dugom poučno-pješačkom stazom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, jednom od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj s koje se pruža jedinstven pogled na prekrasnu prirodu.

Uistinu doživjeti Krku znači iznova otkriti sva povijesna nalazišta i kulturološke fenomene u jedinstvenom okruženju prirodne ljepote.

Istražite Krku i uživajte!

Potražite nas na www.np-krka.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene